Analistul politic Dan Dungaciu a spus că Benjamin Netanyahu a punctat major și Israelul, paradoxal, a câștigat la capitolul de imagine după atacul Iranului.
Întrebat dacă vom avea un război regional în Orientul Mijlociu, acesta a declarat:
„Un război avem deja, dacă va deveni regional, cred că negocierile cele mai însemnate în acest moment se desfășoară între Statele Unite și Israel. Se găsește cea mai bună cale prin care Israelul să reacționeze în așa fel încât să nu declanșeze Iranul un război regional sau mai mult decât regional. Aici este nu doar o discuție strategică, ci și politică. În acest moment, din punct de vedere politic, premierul Netanyahu a punctat major. Israelul a câștigat la capitolul de imagine ceea ce a pierdut luni de zile înainte de acest atac.
Dar SUA se află într-o situație foarte complicată, pentru că ne aflăm în buza alegerilor prezidențiale, iar o implicare în război din partea Statelor Unite este exclusă sau nedorită de populația americană. Nu se joacă în acest moment doar relația bilaterală dintre Israel și Iran, ci se joacă inclusiv modul în care se va implica sau nu se va implica America în acest război. Șeful de stat iranian a declarat că operațiunea a fost îndeplinită, că nu va urma altceva dacă Israelul nu va ataca. Problema este cum va reacționa Israelul.
În momentul acesta, Israelul probabil își pregătește strategia de atac, dar și Iranul probabil va contracara. Problema este că Iranul a depășit deja o linie roșie. A lovit Israelul din interiorul Iranului. În ultima vreme, fac o paranteză, cam multe linii roșii încep să fie depășite. Rusia intră în Ucraina, Iranul atacă direct, nu prin terți, Israelul. Mai multe lucruri încep să fie percepute la nivel mondial cu îngrijorare. (...) Iranul nu a lovit ca să creeze victime, să creeze măcel sau o situație din care Israelul să se vadă nevoit să intre în război. Iranul a avut grijă să lovească (doar) pentru a atrage atenția spațiului mediatic.”
Iranul a atacat masiv Israelul, lansând peste 300 de drone și rachete, atât de pe teritoriul propriu, cât și din Irak și Siria. În proporții de 99% acestea au fost interceptate de sistemele de apărare israeliene.
În timpul atacului Iranul a cerut SUA și altor state să „stea departe” și să nu se implice în conflict. Drone au fost însă doborâte atât de aviația militară americană, cât și de cea britanică.
Atacul a fost unul oarecum previzibil mai ales în contextul în care dronele și rachetele lansate au ajuns abia după câteva ore, fiind monitorizate atent. IDF se aștepta ca Iranul să atace după ce israelienii au eliminat mai mulți înalți lideri ai Gardienilor Revoluției într-un atac asupra unei clădiri consulare iraniene în Siria.
Misiunea iraniană la ONU a transmis într-un mesaj postat pe platforma X (fostă Twitter) că atacul Iranului a fost doar un răspuns la atacul din Siria iar din perspectiva Teheranului „povestea e încheiată”.
Cu alte cuvinte, Iranul transmite că nu dorește un război cu Israelul, război pe care nu are capacitatea să-l susțină din punct de vedere militar fără ajutor.
Nu în ultimul rând trebuie subliniat că Israelul deține arme nucleare, deși oficialii israelieni nu au recunoscut niciodată acest lucru.
„Problema poate fi considerată încheiată. Cu toate acestea, în cazul în care regimul israelian ar face o altă greșeală, răspunsul Iranului va fi considerabil mai sever. Este un conflict între Iran și regimul israeliani, conflict de care SUA trebuie să stea departe”, a transmis misiunea iraniană la ONU.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu