ICR Istanbul vine cu un nou proiect destinat iubitorilor muzicii. Un concert în aer liber, care va fi susținut de Berti Barbera & Nicu Patoi, duminică, 18 iunie 2017, de la ora 19.00.
ICR Istanbul vine cu un nou proiect destinat iubitorilor muzicii. Un concert în aer liber, care va fi susținut de Berti Barbera & Nicu Patoi, duminică, 18 iunie 2017, de la ora 19.00, în cadrul unui eveniment cultural organizat împreună cu municipalitatea Atașehir, Istanbul. Obiectivul este acela de a reuni muzicieni de valoare din diferite țări, interpreți de pop, blues, muzică electronică sau jazz.
Berti Barbera a absolvit Academia de Arte din București, în 1994. Pe plan muzical, colaborările lui Berti Barbera au fost extrem de bogate și diverse. Între 1994 și 1997 face parte din trupa Voltaj 88, iar biografia sa cuprinde colaborări cu o parte dintre cele mai importante nume de la noi, atât trupe, cât și soliști precum Timpuri Noi, Taxi, Cargo, Proconsul, Direcția 5. Talisman, Phoenix, dar și CătălinTârcolea, Ilie Stepan, Analia Selis și alții. Din 1996 este vocalist și membru fondator al trupei Blues Convention, alături de Florin Ochescu. În ultimii 10 ani, Berti Barbera se ramarcă printr-o activitate intensă și diversificată, în țară și străinătate, cu stiluri și abordări în sfera jazzului, a bluesului sau a rockului, alături de Mircea Tiberian, Anca Parghel, Johnny Răducanu, Mircea Popp, Garbis Dedeian, Decebal Bădila, Night losers, Ion Baciu Jr, Sorin Romanescu, Black Cat, Quo Vadis, Big Mamou. A avut întâlniri memorabile în cadrul unor seri de jam session cu Larry Coryell, The Blues breakers, Corey Harris sau The Scorpions. În 2002, un moment notabil îl reprezintă colaborarea pentru cinci dintre piesele albumului "Let the good times roll", al Big Bandului Radio.
Anul 2005 îi aduce pe Berti Barbera și pe Nicu Patoi în studioul muzical, pentru noul CD "Berti Barbera & NicuPatoi - Confident Stories - Live in Timișoara".
De-a lungul anilor, pe Berti Barbera îl întâlnim desfășurându-și activitatea în zone diverse:
· coprezentator, alături de Iulian Vrabete (trupa Holograf) al emisiunii muzicale “Taverna”, difuzată săptămânal pe TVR1 – din 2003.
· Gazda “Nopților Albe de lângă Biserica Neagră”, emisiune muzicală prezentată în direct în cadrul Festivalului “Cerbul de Aur” – din 1997.
· Autorul unor articole de specialitate în publicațiile “Stage Pass”, “Musical Report”, “Art&Roll”, “Revista Radio”, “Playboy” , “Sunete”, “Time Out”, “Dilema Veche”etc.
· Reprezentant al României, în calitate de “ voting spokesperson” la Concursul “Eurovision 2005”.
· Inclus în Enciclopedia “Who Is Who” a personalităților din România, ediția 2006
· Realizator și prezentator al emisiunilor “Berti Barbera vă recomandă”, “CD Man Berti Barbera” și “Jazzy Hour” la Radio România Muzical (97,6 MHz)
· Prezentator al Festivalului Internațional de Blues de la Sighișoara, începând cu anul 2005.
· Prezentator al Festivalului Internațional de jazz și blues de la Brasov, din 2013.
· Prezentator al Festivalului Blues de la Focșani, din 2016.
· Realizator și prezentator al emisiunii “Blues Drop” de la Rock FM.
· A colaborat, pe scenă și în studio, cu majoritatea artiștilor importanți din țară.
Discografie selectivă:
· RADIO BIG BAND BLUES – LET THE GOOD TIMES ROLL – 2002
· Confident Stories – Live in Timișoara – 2005”, alături de NicuPatoi
· “Flick Flack – Live At The Philharmonic – 2006”, alături de 4Given
· BIG BAND BOOGIE – 2007
· STRINGASONG – 2008
· TO THE ROOTS – 2008
· 100 HOURS – 2015
· AMISTAD - 2016
Nicu Patoi, născut în 1971, la Galați, este atras din copilărie de tot ce înseamnă muzică. Moșteneşte talent și chemare spre arta sunetelor de la familia mamei sale, iar la vârsta de 7 ani primește prima chitara. “Concertează” cu succes prietenilor de pe stradă și la serbările școlare, fără să realizeze că, de fapt, el nu știe să cânte la chitara. Nicu Patoi era convins că știe să cânte, iar audiența fiind probabil, mai incântată de calitațile vocale ale copilului decât de zdăanganelile chitarei…
Destul de târziu, abia la 13 ani începe studiul chitarei cu prof. Ioan Roşca. Contactul cu chitara electrică a fost foarte rapid și pasional, a urmat formația școlii, iar de atunci chitara a devenit un mod de a trăi, o filosofie de viață.
Bucuria de a cânta, curiozitatea de a descoperi instrumentul, fascinația și atracția scenei, au fost completate de norocul de a intâlni oameni, colegi, profesori și muzicieni de excepție. În primul an de liceu cânta in formaţia Zamolxe, fiind primul act rock în cariera sa. În paralel, începe colaborarea cu Orchestra de Estradă a Casei Armatei din Galați, aici punându-și baze solide în armonie și acompaniament, avându-l ca dirijor și profesor pe Mihai Țonu.
Urmează periplul prin trupele rock gălățene: Sprint, Phoebus, Autograf, Voievod și Deja-Vu. În anii 1988-1989 se remarcă în festivaluri cu Autograf, iar în 1991 înregistrează cu trupa Voievod un album la Electrecord, un vinil din seria Formații Rock: Rock 13 - Hans Knall / Voievod. O colaborare aparte este cea cu trupa Cristal, condusă de regretatul Puiu Crețu. De altfel, această trupă și liderul ei au reprezentat un model, o ținta, o treaptă în evoluția artistică a lui Nicu Patoi.
În 1995, Nicu Patoiînființează Platonic Band, proiect personal, instrumental, bazat pe compozițiile proprii. Trupa se remarcă rapid și în scurt timp apare în emisiuni TV de gen. In 1996, Nicu Patoi a absolvit Facultatea de Litere şi Știinte, secția matematică-informatică. Tot în 1996, o data cu mutarea în București, începe colaborarea cu Ștefan Bănică Junior.
PLATONIC își schimbă în totalitate componența în 1997, atunci când înregistrează și albumul de debut a ”Saved By The Holy Love”.
În 2003, lui Nicu Patoi i se propune să preia partea muzicală a emisiunii Taverna și astfel PLATONIC devine trupa gazdă a emisiunii, cântând sute de piese alături de cei mai importanți artiști din țară. Ca o urmare firească a acestei emisiuni, în 2004 apare proiectul DUO Berti Barbera / NicuPatoi.
De-a lungul timpului, Nicu Patoi s-a bucurat de încrederea multor artiști colaborând cu aceștia în multe concerte, dar și în studio.
În prezent, activitatea lui Nicu Patoi se desfașoară între Platonic, Duo Berti Barbera / Nicu Patoi și ROCKa Na Roll Band (Ștefan Bănică Jr).
Proiectul Duo Berti Barbera și Nicu Patoi
100 Hours
Ce pot face doi muzicieni în 100 de ore de studio, după ce au cântat zece ani împreună și au trăit momente memorabile, acumulând o experiență bogată? Ce mai faci după zece ani, pentru a rămâne activ și implicat? Cam despre asta e vorba, în cuvinte, pe noul album înregistrat și lansat de Berti Barbera și NicuPatoi, doi artiști atipici, anti-vedetă, care au înnobilat fiecare loc în care au apărut prin amprentă, virtuozitate și căldură. “100 Hours” reprezintă timpul folosit pentru a îngloba zece ani de experiențe comune, în care s-a dezvoltat o comunicare subtilă, profundă, în care totul se petrece tacit, fără ezitări, ca într-un mecanism bine reglat. Toate cele 12 piese selectate pentru acest repertoriu sunt trecute prin acest spectru al intuiției matur articulate. Berti și Nicu pot fi un exemplu pentru oricare alt muzician, cel puțin în ceea ce privește calitatea producției și maturitatea abordării, fiind în acelaș timp cel mai bun ghid de muzică autentică pentru publicul atent. Totul a fost înregistrat în regim acustic și nu există niciun fel de efect artificial sau corecție digitală.
Din programul concertului Berti Barbera & Nicu Patoi fac parte următoarele piese: Big yellow taxi, Pride & joy, Blackbird, My baby just cares for me, Am I wrong, Solsbury hill, If you’re a viper, Shame, shame, shame, I can’t dance, Wish you were here, Every breath you take, Kashmir, Perfect day.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu