După 12 ani de suspendare, Siria a revenit oficial în Liga Arabă. Șeful ONU speră la încheierea războiului civil

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Sursa foto: Agerpres
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Sursa foto: Agerpres

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și-a exprimat speranța că revenirea Siriei în Liga Arabă ar putea duce la progrese în rezolvarea războiului civil sirian.

Vorbind în timpul reuniunii lunare a Consiliului de Securitate al ONU, Antonio Guterres a comentat revenirea oficială a Siriei în Liga Arabă după o suspendare de 12 ani, potrivit The Washington Post.

El a provocat puterile regionale să-și asume un rol principal în soluționarea crizei siriene, adăugând că actualul trimis special, Geir Peterson, va continua să lucreze îndeaproape cu toți actorii cheie.

Miniștrii arabi de Externe au convenit pe 7 mai, la o întâlnire închisă la Cairo, Egipt, să salute revenirea Siriei în Liga Arabă. Calitatea de membru al Siriei a fost suspendată în 2011, după reprimarea brutală a protestelor pașnice de către președintele Bashar al-Assad.

Decizia de reinstituire a Siriei a fost primită cu reacții mixte din partea comunității internaționale. Comentariile șefului ONU sugerează că regiunea ar putea juca un rol vital în găsirea unei soluții pașnice la criza siriană. I

Două modalități prin care Liga Arabă ar putea contribui la rezolvarea conflictului:

1. Creșterea presiunii diplomatice asupra regimului lui Assad

Liga Arabă și-ar putea folosi influența diplomatică pentru a crește presiunea asupra regimului Assad pentru a negocia o înțelegere pașnică. Prin reintroducerea aderării Siriei, Liga Arabă și-a semnalat disponibilitatea de a se angaja cu regimul Assad. 

Aceasta ar putea fi o oportunitate pentru puterile regionale de a încuraja regimul să facă concesii în schimbul rezolvării pașnice a conflictului

2. Sprijin pentru eforturile umanitare

Conflictul sirian a dus la una dintre cele mai grave crize umanitare din istoria recentă. Liga Arabă ar putea juca un rol vital în sprijinirea eforturilor umanitare din Siria.

Lucrând cu comunitatea internațională, Liga Arabă ar putea ajuta la furnizarea de ajutor atât de necesar sirienilor afectați de conflict. Aceasta ar putea include furnizarea de hrană, adăpost și asistență medicală celor care au nevoie.

Citește și: Națiunile arabe sfidează SUA: Siria ar putea intra în Liga Arabă. ”Nu a existat niciun efort efectiv” pentru a face pace în Siria

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel