După 3 ani de la înfiinţare, CoNAS acreditează primele 4 spitale

primele 4 spitale acreditate
primele 4 spitale acreditate
Alegeri prezidentiale 2024

Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor a anunţat acreditarea primelor 4 spitale din ţară, respectiv Institutul "Matei Balş" din Bucureşti, Euromedica Hospital din Baia Mare, Spitalul Municipal de Urgenţă Moineşti şi Spitalul Militar de Urgenţă "Constantin Papilian" din Cluj Napoca, alte două fiind în procedură imediată.

Actul normativ care reglementează funcţionarea şi organizarea CoNAS a apărut în octombrie 2008, respectiv HG nr. 1148/2008. În decembrie 2008 a urmat concursul pentru postul de director general al CoNAS, iar în februarie - aprilie 2009 au fost făcute primele angajări, procesul de ocupare a posturilor fiind apoi blocat de legislaţia în vigoare. În iunie 2009 au fost finalizate procedurile, standardele şi metodologia de acreditare (peste 1800 de indicatori), respectând astfel termenele prevăzute de lege, informează Mediafax.

Citeşte şi:

ANI îl cercetează pe secretarul de stat care ar fi trebuit să desființeze spitalele

În procesul de acreditare au fost înscrise 459 de spitale, dintre care 74 unităţi sanitare private. Aceste spitale vor fi evaluate în funcţie de opţiunile lor pe durata primului ciclu de acreditare care durează cinci ani, respectiv 2011 - 2015, a anunţat preşedintele Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor (CoNAS), dr. Dan Romulus Şerban.

Criteriile de acreditare, durata procesului de acreditare, necesitatea acreditării, probleme întâmpinate pe parcursul procesului, modul în care sunt percepute spitalele care au îndeplinit criteriile evaluării versus spitalele neacreditate şi beneficiile finale pentru populaţie au fost doar parte din subiectele dezbătute în cadrul conferinţei susţinute de CoNAS.

Transformarea spitalelor în azile de bătrâni, o viitoare afacere pe bani europeni

"Acreditarea este absolut necesară pentru ca populaţia să nu se mai gândească cu teamă la spital. Este singura cale pentru a ieşi din marasmul nemulţumirilor din sănătate, pentru că transmite încredere oamenilor precum şi credinţa că ei nu luptă singuri ci alături de o instituţie (a acreditării) care le apără onest interesele şi le înţelege temerile. Ea trebuie extinsă la nivelul întregului sistem de sănătate. De aceea acreditarea trebuie să fie un proces transparent, independent şi care urmăreşte calitatea sistemului şi nu interesele grupărilor din sistem", a adăugat preşedintele CoNAS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel