După 50 de ani de la primul zbor în Cosmos, Rusia declasifică documente referitoare la moartea lui Iuri Gagarin

yuri_gagarin
yuri_gagarin

Rusia a declasificat, vineri, documentele rămase "secret de stat" pâna astăzi, privind moartea cosmonautului Iuri Gagarin, decedat la 27 martie 1968 la bordul unui MIG sovietic. Potrivit documentelor, de vină a fost o eroare de pilotaj, pentru a evita o sondă atmosferica. Concluziile comisiei asupra accidentului ar fi fost o manevră bruscă pentru a evita o sondă balon, a spus Alexander Stepanov, oficial al arhivelor de la Kremlin.

Sondele de acest tip sunt adesea folosite pentru a ajuta la prognoza meteo, scrie AFP.

O a doua posibilă cauză a morţii cosmonautului, însa mai puţin probabilă, ar fi aceea că acesta a efectuat o manevră gresită, dorind să evite să intre în primul strat de nori.

Stepanov a declarat că speră ca publicarea acestor informaţii vor anula zvonurile despre cauza morţii lui Gagarin. "Sper că se vor respinge foarte multe speculaţii, care circulă în Rusia în carţile de pseudo-istorie", a spus el. Arhiva prezidenţială a publicat însa acum doua pagini de concluzii ale Comisiei, într-o carte aparută cu prilejul sărbatoririi celei de a 50-a aniversare a zborurilor spaţiale. Cartea, care are mai bine de 700 de pagini, a fost publicată într-un tiraj de numai 800 de exemplare, a anuntat Agenţia Spatială Rusă, şi include, de asemenea, notele anchetatorilor şefi.

Dar, revenind la evenimentul care a marcat începutul erei cosmice, de curând s-a constatat că autorităţile sovietice n-au spus tot adevărul în ce priveşte succesul misiunii cosmonautului Iuri Gagarin din 1961, ascunzând faptul că oamenii de ştiinţă care au planificat zborul au calculat greşit locul unde urma să aterizeze acesta. Dezvăluirea respectivă apare acum, la împlinirea unei jumătăţi de veac de la primul zbor în cosmos al unui om, ce se celebrează astăzi. A fost un zbor care a rămas în istorie, el inaugurând cucerirea spaţiului cosmic în urma unei concurenţe acerbe dintre fosta URSS şi SUA. Cu ocazia acestui eveniment, ziaristul rus Anton Pervuşin a publicat un volum în care susţine că autorităţile de atunci au ascuns unele detalii pentru a scoate în faţă şi a nu umbri succesul misiunii lui Gagarin. Intitulată „Cele 180 de minute care au schimbat lumea", cartea arată că savanţii sovietici au calculat greşit în două rânduri locul unde urma să aterizeze Iuri Gagarin, fapt ce explica lipsa oricărei persoane care să-l aştepte pe cosmonaut la revenirea pe Terra. „Timp de mulţi ani, literatura sovietică a pretins că Iuri Gagarin şi capsula lui Vostok au aterizat exact în zona care fusese prevăzut. Dar această informaţie este departe de a fi adevărată", se arată în volum. Autorul precizează că echipa de la sol se aştepta ca Gagarin să ajungă cu 400 de km mai la sud. În realitate, lucrurile nu au stat astfel şi cosmonautul a fost obligat să găsească o modalitate de a contacta echipa, spre a o informa unde se află. Nu este însă singurul detaliu care a fost aranjat cu mare grijă de autorităţi. Astfel, se pare că ele au minţit şi în ce priveşte modul în care s-a aterizat. La ora respectivă era prevăzut ca respectivul cosmonaut să rămână în capsulă în momentul în care aceasta atingea pământul, dar Gagarin a aterizat separat, după ce s-a paraşutat. Anton Pervuşin scrie că aceste detalii au fost ascunse pentru a se evita ca zborul să nu fie înregistrat oficial drept un record mondial.

În contextual acestui eveniment, astăzi, preşedintele rus Dmitri Medvedev îi va decora marţi pe cosmonauţii care au contribuit la explorarea spaţiului cosmic, între aceştia numărându-se şi românul Dumitru Prunariu.

Evenimentul este sărbătorit cu mare pompă la Moscova şi în alte oraşe ale Rusiei - prin expoziţii, conferinţe şi concerte, toate încununate cu un foc de artificii în această seară.

De asemenea, astăzi, la împlinirea a 50 de ani de la legendara călătorie în spaţiu a lui Iuri Gagarin, Viasat History prezintă un documentar despre viaţa acestuia, începând cu orele 20.00.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel