NASA a anunțat că a reușit să restabilească recent comunicaţiile cu sonda spaţială interstelară Voyager 2.
Agenţia spaţială americană NASA a reuşit să restabilească în cele din urmă comunicaţiile cu sonda spaţială interstelară Voyager 2, după aproape opt luni în care nu a existat nicio posibilitate de a intra în contact cu aceasta, relatează joi Live Science, scrie Agerpres.
Întreruperea comunicaţiilor, în luna martie, nu a fost cauzată de disfuncţionalităţi şi nici de vreun incident petrecut în spaţiul interstelar. În acest caz, a fost mai degrabă o problemă de întreţinere de rutină. Deşi, când vine vorba despre sonda spaţială care face cea mai îndepărtată călătorie din istorie - lăsând în urmă Pământul şi chiar întregul sistem solar - nimic nu poate fi de fapt de rutină.
În martie, NASA a anunţat că Deep Space Station 43 (DSS-43) din Australia, singura antenă de pe Pământ care poate trimite comenzi către Voyager 2, necesită îmbunătăţiri deosebit de importante şi va trebui să fie oprită timp de aproximativ 11 luni pentru efectuarea lucrărilor.
În această perioadă, Voyager 2, care se află în prezent la peste 18,7 miliarde de kilometri distanţă de Pământ şi călătoreşte tot mai departe, nu a putut primi nicio comunicaţie de pe Pământ, cu toate că transmisiunile sale au putut fi primite de oamenii de ştiinţă.
Lucrările la DSS-43 sunt încă în curs şi urmează să fie finalizate în februarie 2021, însă au fost implementate suficiente actualizări pentru a începe testele preliminare.
Săptămâna trecută, operatorii misiunii au trimis primele comunicări către Voyager 2 din martie, emiţând o serie de comenzi, iar NASA a raportat că Voyager 2 a trimis înapoi un semnal care confirmă că a primit instrucţiunile şi a executat comenzile fără probleme.
Asemenea semnale dintre antenele radio şi sondele spaţiale, trimise şi primite cu succes, nu sunt de obicei evenimente demne de a face obiectul unor ştiri, însă Voyager 2 este o sondă cu importanţă istorică, fiind cea mai lungă misiune spaţială a NASA, şi de aceea i se acordă, pe bună dreptate, o atenţie specială - mai ales că o situaţie ca aceasta, care implică o perioadă de o tăcere radio unidirecţională atât de îndelungată, este fără precedent.
Potrivit agenţiei spaţiale americane, DSS-43 nu a mai fost offline atât de mult timp în ultimii peste 30 de ani. Vechea antenă radio care necesita înlocuire - singura din lume capabilă să emită către Voyager 2 - a fost utilizată mai bine de 47 de ani.
În cadrul acestei renovări, DSS-43 primeşte două antene noi, echipamente de încălzire şi de răcire îmbunătăţite, echipamente de alimentare cu energie electrică şi alte dispozitive electronice pentru a susţine noile emiţătoare. Când lucrarea va fi finalizată, aceste îmbunătăţiri vor contribui la longevitatea acestei instalaţii, care deja este legendară.
"Ceea ce face ca această sarcină să fie unică este faptul că lucrăm la toate nivelurile antenei, de la soclul de la nivelul solului până la alimentatoarele din centrul "farfuriei" care se extind deasupra marginii", a declarat managerul de proiect al reţelei Deep Space a NASA, Brad Arnold.
"Acest test de comunicare cu Voyager 2 ne spune cu siguranţă că lucrurile sunt pe drumul cel bun în munca pe care o facem", a adăugat el.
Voyager 2, lansată în 1977, şi-a petrecut peste patru decenii explorând Sistemul Solar şi este singura sondă care a vizitat toate cele patru planete gazoase ale Sistemului Solar - Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun. Totodată, ea a descoperit 16 luni, dar şi fenomene unice şi spectaculoase precum Marea Pată Întunecată a lui Neptun, fisurile din calota de gheaţă care acoperă satelitul jovian Europa şi inelele lui Uranus şi Neptun.
În 2018, NASA a confirmat că Voyager 2 s-a alăturat sondei Voyager 1, devenind al doilea obiect produs pe Pământ care a reuşit să se rupă complet de Soare.
Ca şi Voyager 1, sonda Voyager 2 va continua să adune şi să transmită spre Pământ date atât timp cât va dispune de suficient plutoniu pentru energie. Când plutoniul nu va mai fi suficient, sonda va începe să-şi oprească instrumentele unul câte unul, prioritizând menţinerea în funcţiune cât mai îndelungată a instrumentelor considerate mai importante de către NASA. Conform estimărilor, cândva la orizontul anului 2025, instrumentele sondei Voyager 2 vor transmite ultimele seturi de date spre Pământ şi se vor închide pentru totdeauna. Voyager 1 şi Voyager 2 îşi vor continua însă drumul printre stele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News