Slujba de sfinţire a celei mai mari biserici din Clisura Dunării a avut loc joi, de praznicul Adormirii Maicii Domnului, fiind oficiată de către Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului şi Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox al românilor din Ungaria şi locţiitor al Episcopiei Dacia Felix, alături de un numeros sobor de preoţi.
"Cu ajutorul lui Dumnezeu, la Praznicul Adormirii Maicii Domnului, din anul mântuirii 2019, împreună am sfinţit, târnosit catedrala din Clisura Dunării, această biserică monumentală, construită în ultimii 20 de ani, în oraşul Moldova Nouă, o biserică în care credincioşii să-şi găsească liniştea şi alinarea la rugăciune şi la liturghie. Îl felicităm pe părintele ctitor Ioan Nedelcu şi pe toţi cei care au venit la biserică şi care se numără printre ctitori. Nu este lucru simplu şi uşor ca în vremuri grele, în vremuri de criză, în oraşe monoindustriale, aşa cum este şi Moldova Nouă, să se ridice o biserică. În Caraş-Severin, după cum se ştie, avem probleme din punct de vedere economic, dar şi din punct de vedere demografic. Dar, cu toate acestea, credincioşii de aici, precum şi autorităţile locale şi preoţii de aici au reuşit să o ridice", a declarat Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului.
Credincioşii au avut ocazia să intre în sfântul altar şi să primească binecuvântare, har şi mângâiere de la Hristos Domnul. Bucuria sfinţirii noului locaş se va prelungi şi vineri, 16 august, atunci când Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului va oficia Sfânta Liturghie.
În cartierul nou al oraşului Moldova Nouă se construieşte de aproape 20 de ani această biserică ce poate fi numită Catedrala Clisurii Dunării, întrucât este cea mai mare din zonă, după cum au afirmat cei prezenţi la marea sărbătoare.
Proiectul a fost realizat în anul 1995, însă construcţia efectivă a început abia în anul 2000. O dată cu disponibilizările şi închiderea minelor din Moldova Nouă, credincioşii, tot mai nevoiaşi, nu au mai putut susţine lucrările de construcţie, acestea fiind întrerupte o bună perioadă de timp. Cu toate acestea, credincioşii nu şi-au pierdut speranţa că biserica lor, dorită încă de la venirea minerilor în oraş, va fi într-o bună zi terminată, iar ei se vor putea închina în noul locaş. După câţiva ani lucrările au fost reluate şi în urma unor subvenţii venite de la Secretariatul de Stat pentru Culte au început să avanseze. Astfel, în ultimii patru ani s-au putut observa avansări importante ale lucrărilor construcţiei, ce au fost duse la bun sfârşit.
"Suntem cuprinşi de o emoţie sfântă şi de o bucurie duhovnicească nemărginită, pentru că, după aproape 20 de ani de muncă, de trudă, biserica nouă a fost finalizată şi s-a bucurat de sfinţirea ei de către Preasfinţitul nostru Părinte Lucian şi de Preasfinţitul Părinte Siluan. Suntem împliniţi şi suntem bucuroşi s dăm, cumva, cinste înaintaşilor noştri, care şi-au dorit cu ardoare, încă de la construcţia oraşului nou, prin 1963, să aibă un locaş sfânt în care să se închina şi în care să poată să îl laude şi să îl preamărească pe Dumnezeu", a spus preotul paroh Ioan Nedelcu.
Chiar dacă biserica se afla în construcţie, credincioşii nu au fost văduviţi de rugăciune, întrucât serviciile divine s-au oficiat până acum într-un spaţiu improvizat de la subsolul bisericii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News