ANM a emis un cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru mai multe judeţe.
Update: Pentru judeţul Neamţ, avertizarea a fost prelungită până la ora 16:30.
Codul portocaliu se aplică acum în zona de munte de peste cota 1800 m, dar şi în localităţile Bicaz, Pipirig, Pângărați, Crăcăoani, Poiana Teiului, Bicazu Ardelean, Hangu, Tarcău, Alexandru cel Bun, Tașca, Ceahlău;
Astfel, până la ora 15:30, sunt semnalate vijelie și rafale ale vântului de peste 70 km/h, frecvente descărcări electrice, grindină de
dimensiuni medii, averse ce vor cumula 25....35 l/mp.
Zonele vizate sunt județul Suceava (Broșteni, Cornu Luncii, Mălini, Stulpicani, Baia, Slatina, Râșca, Boroaia, Ostra, Bogdănești, Fântâna Mare) şi județul Neamţ (Vânători-Neamț, Pipirig).
ANM a emis un cod roşu de caniculă pentru mai multe judeţe din România. Vor fi temperaturi de peste 42 de grade.
În județele Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare și Sălaj se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute. Acestea vor fi cuprinse între 39 și 42 de grade, iar în cursul nopții valorile termice nu vor coborî, în general, sub 20...24 de grade și disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, transmite ANM.
Mai este în vigoare, transmite ANM, şi un cod portocaliu de temperaturi extreme. Sâmbătă (23 iulie), în sudul Olteniei și al Banatului, precum și în sud-vestul Munteniei valul de căldură va persista, iar local în Transilvania și în zona joasă din Maramureș acesta se va intensifica. Se vor înregistra valori termice diurne de 37...40 de grade, mai ridicate în Oltenia, iar minimele nu vor coborî sub 18...22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
De asemenea, în Carpaţii Orientali este în vigoare şi un Cod Galben de instabilitate, valabil până la ora 21:00. În intervalul menționat, în zona Carpaților Orientali și în estul Carpaților Meridionali vor fi perioade scurte cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (viteze la rafală de peste 55...75 km/h), grindină, descărcări electrice și averse torenţiale. Cantitățile de apă vor depăși izolat 20...35 l/mp.
Valul de căldură va persista și se va intensifica. Sâmbătă (23 iulie), temperatura maximă va fi de 37...38 de grade, duminică (24 iulie) se vor atinge 39...40 de grade, iar pentru luni (25 iulie) sunt estimate în jur de 34 de grade; minimele termice vor fi de 18...21 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, cu înnorări în seara zilei de duminică (24 iulie) și în noaptea de duminică spre luni (24/25 iulie), când va crește probabilitatea de apariție a fenomenelor specifice instabilității atmosferice (intensificări ale vântului, vijelii, descărcări electrice și averse), mai arată ANM.
„Pentru ziua de sâmbătă, apreciem că va fi cea mai caldă zi din acest interval. Când spun interval, mă refer și la zilele de joi, vineri, dar mă refer și la zilele următoare, respectiv duminică, săptămâna viitoare”, a explicat Gabriela Băncilă.
„Cel puțin, pentru săptămâna viitoare, din datele pe care le avem analizate până în acest moment, cea mai caldă zi cu temperaturi de 40 de grade la umbră pentru regiunile care se află sub incidența codului portocaliu, adică toate județele care bordează granița de vest a țării și cele din extremitatea de sud, sud-est a României. În orele amiezii, temperatura va atinge 38-40 de grade. Nu este exclus să consemnăm și valori de 41 de grade. Aceste temperaturi se vor apropia de cele mai ridicate valori maxime ale perioadei pe care o traversăm, perioadă care este de altfel cea mai caldă a anului în țara noastră”, a spus Gabriela Băncilă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci