Consultările preşedintelui Traian Băsescu cu formaţiunile din arcul guvernamental s-au terminat după mai bine de două ore cu o serie de concluzii nefinisate, deoarece o parte din subiectele discutate urmau luni seară să fie tranşate în şedinţa Coaliţiei.
„Coaliţia se va întruni la ora 19.00, în această seară, şi va lua decizia cu privire modalităţile şi formele de promovare şi de analiză în guvern a celor menţionate", a anunţat preşedintele PD-L, Emil Boc. El a menţionat că printre temele discutate cu şeful statului, s-au numărat reexaminarea legii pensiilor, legea educaţiei naţionale, legea salarizării unitare a personalului bugetar, probleme legate de legea accelerării proceselor judiciare, precum şi de absorbţia fondurilor europene şi privatizări.El a susţinut că se impune reexaminarea cu prioritate şi de urgenţă a legii pensiilor pe motivaţia solicitată de preşedintele Băsescu, "urmând ca Parlamentul să tranţeze rapid acest punct de vedere", astfel încât legea în integralitate să fie promovată.
Prioritare sunt pentru Executiv, dar şi pentru Coaliţia de guvernământ adoptarea cu "maximă urgenţă şi responsabilitate", în perioada următoare, a Legii Educaţiei Naţionale, Legii Salarizării unitare, dar şi a Legiicare vizează accelerarea proceselor judiciare, aşa-numita "Lege a Micii Reforme în Justiţie". „Din punctul meu de vedere, putem avea, cu privire la legea educaţiei şi la legea salarizării, în analiză în vederea promovării, inclusiv asumarea răspunderii. Cred că aceste două legi nu pot suferi amânare. Atât Legea Educaţiei, care se află de atâta vreme în dezbatere publică, inclusiv în dezbatere parlamentară, fiind adoptată de o Cameră, dar blocată la Senat, cât şi Legea Salarizării personalului bugetar, lege de care depinde atât bugetul de stat, cât şi salariul bugetarilor pe anul 2011", a explicat Boc.
„Cu privire la absorbţia fondurilor europene, se impune o implicare mult mai mare a miniştrilor, astfel încât fondurile europene să fie absorbite şi atrase în România, având această şansă de creştere economică prin utilizaresa eficientă a fondurilor europene", a mai spus liderul democrat-liberalilor.
Şi reprezentanţii minorităţilor naţionale au avut o serie de propuneri privind Legea Salarizării Unitare, plecând de la două premise: o anvelopă salarială de 39 miliarde de lei şi menţinerea actualei grile de salarizare. Astfel, potrivit liderului minorităţilor naţionale din Parlament, Varujan Pambuccian, salariile ar urma să fie indexate în 2011, cu un procent ce ar urma să fie cât de curând stabilit, iar bugetarii cu salarii sub 1.000 de lei ar urma să fie "compesanţi" numai anul viitori cu o anumită sumă.
Referitor la fondurile structurale, Pambuccian a propus ca gestionarea acestora să fie făcută de o entitate aflată în subordinea primului-ministru. Mai mult, având în vedere "corupţia generalizată" din zona banilor comunitari, el a mai propus a evaluarea dosarelor pentru accesarea acestor fonduri să fie făcută de un corp de evaluatori care să le fie distribuite în mod aleatoriu dosarele cu cereri de finanţare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News