După cinci decenii, China ar putea anunța prima scădere a populației

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

China va raporta primul declin al populației din ultimele cinci decenii.

După un recensământ care are loc o dată la deceniu, China ar urma să raporteze o scădere a populației, a anunțat Financial Times, citat de Reuters, scrie Mediafax. 

O scădere a populației va crește presiunea asupra Beijingului pentru a implementa măsuri care să încurajeze cuplurile să aibă mai mulți copii și să evite declinul.

Biroul Național de Statistică (NBS) nu a răspuns imediat la solicitarea Reuters pentru comentarii.

O informație sensibilă 

Numărul cetățenilor este o informație sensibilă și nu va fi publicată până când departamentele guvernamentale nu vor ajunge la un consens cu privire la date și la implicațiile acestora, a adăugat Financial Times, citând sursele sale.

"În cazul în care China confirmă un astfel de declin, ar fi o mare problemă", a spus Zhiwei Zhang, economist-șef de la Pinpoint Asset Management, cu sediul în Shenzhen. "Consensul este ca populația Chinei să atingă un vârf în 2027, pe baza estimărilor făcute de Națiunile Unite. Acest lucru ar fi mult mai devreme decât se așteptau piața și factorii de decizie politică".

În ultimele luni, mass-media de stat a Chinei a fost din ce în ce mai sumbră, spunând că populația ar putea începe să se reducă în următorii câțiva ani.

Un singur copil pe familie 

În 2016, China a renunțat la politica unui singur copil pe familie, în speranța de a spori numărul copiilor, înlocuind măsura cu o politică ce prevede doi copii.

La acea vreme, țara și-a stabilit obiectivul de a-și spori populația la aproximativ 1,42 miliarde până în 2020, de la 1,34 miliarde în 2010. Dar natalitatea a continuat să scadă.

Acest lucru se datorează în parte faptului că familiile urbane, în special născute după 1990, apreciază independența și cariera mai mult decât creșterea unei familii, în ciuda presiunilor părinților de a avea copii.

Costul vieții în marile orașe, mai mare

Și creșterea costului vieții în marile orașe a descurajat cuplurile.

"Proiecțiile noastre care utilizează cifrele de la recensământ sugerează deja că forța de muncă va scădea cu 0,5% în fiecare an până în 2030, cu un impact similar asupra PIB-ului", a scris Capital Economics într-o notă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel