Trei știri au lovit marți, cel mai probabil în timpul celor trei ceasuri rele. Evident că nu le-a observat banda galbenă a televiziunii, ocupată cu brichiniuzu de la CSM. Iar apoi cu discursul unui domn care, pe zi ce trece, se apropie tot mai mult de statutul de părelolog. (Tocmai ce și-a pierdut două instrumente din lada de scule...câte-un pic, pic, pic, până n-o mai fi nimic).
Chestiunea Schengen mi se pare importantă doar în măsura în care o considerăm noi așa. Miza e la ani lumină distanță față de miza intrării în NATO și UE. Atunci se punea problema ”A fi sau a nu mai fi deloc?”. Acum, nu ar fi rău, dar nici o tragedie nu e dacă se mai amână. Orizontul de așteptare a fost ridicat de Traian Băsescu, într-un moment în care se părea că va fi un obiectiv realizabil, numai bun de pus la butonierele unor coate goale.
Sigur, nu e drept să fii respins, pe degeaba, dar cu cât de vaiți mai mult cu atât dai satisfacție celor care te nedreptățesc în afacerea asta. Personal, aș aplica manevra propusă de Andrei Pleșu, când era ministru de Externe: Nu mai insistăm, sunați-ne voi când vă răzgândiți!
Cât despre insistența președintelui pe tema procurorilor, până la urmă se va prinde și ultimul inspector sanitar-veterinar că e vorba despre fenomenul lasagna, enunțat de mentalul colectiv prin formula ”Ăsta vrea să ne ia calul!”.
Dar să revin la cele trei știri rele. JP Morgan Chase anunță că va concedia 19.000 de angajați în următorii doi ani, Danone renunță la 900 de posturi de management, în subsidiarele sale din Europa, iar Washington Post dă afară câteva zeci de redactori. Scurt, într-o singură zi, doliu în trei domenii către care erau trimiși căutătorii de job-uri, după lozincile de genul: e drept că nu mai sunt locuri de muncă în fabrici, dar reinventează-te, mergi spre servicii, acolo unde industriile cresc, și apar noi oportunități, bla, bla, bla. Vrăjeala cu IT-ul, cu descoperirea de nișe și inventarea de nevoi nu prea mai ține. E greu de crezut că o treime din forța de muncă va face jocuri pe calculator, cumpărate de altă treime, care se ocupă de coafat caniși sau de curățat acvarii, în vreme ce restul fac bani din administrarea averilor oamenilor din primele două categorii ...
La ”Cum se fabrică” nu vezi oameni, ci doar roboți. Internet banking-ul nu angajează prea multe casierițe, iar în ultima vreme, cu atâtea mașinării, nici de manageri nu prea mai ai nevoie, mai degrabă îți trebuie prize.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News