Am urmărit un buletin de știri la BBC World News. Evident, au început cu numărul deceselor din Marea Britanie.
Știrea este una tip, din nefericire, o poți asculta, vedea, citi în toate țările, cu excepția Coreei de Nord și a Tadjikistanului. O nuanță strecurată de redactorii BBC în prima frază face diferența, induce o altă percepție telespectatorului: Marea Britanie raportează 708 noi decese după contactarea COVID19. Deci, nu morți/decese din cauza COVID, ci decese la persoane care au contactat virusul.
Cam la fel încearcă și Grupul de Comunicare Strategică de la București să facă raportările oficiale: Până acum, 94 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, au decedat. Deci, nu din cauza noului coronavirus, nu morți de COVID-19, ci persoane diagnosticate cu infecție etc.
Abordarea aceasta reflectă realitatea științifică. Infecția cu coronavirus nu e ca infecția cu Yersinia pestis, microbul ciumei. În majoritatea cazurilor, nu virusul ucide, el e doar instigator și complice, o fac bolile preexistente, de inimă, de plămâni, de sânge, cancerul, diabetul, infecțiile bacteriene rezistente la antibiotice. Acelea pe care, în viața de zi cu zi, publicul generalist, la fel ca autoritățile, nu le ia în seamă, le lasă statisticii care nu apare la știri.
Ce bine era dacă intram în panică și din cauza acestor boli, dacă fondurile alocate erau la fel de generoase și pentru tratarea afecțiunilor cronice corect și la timp, cu cele mai noi și mai eficiente pastile sau proceduri.
Până la urmă, în certificatul de deces figurează, în toate cazurile, o singură cauză a morții și anume stopul cardiorespirator. Restul sunt amănunte, pe care noi, ca societate, o să le ignorăm, din nou, după ce trece criza COVID.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu