După ce s-au confruntat cu controale dure la frontierele Poloniei și țărilor baltice, traficanții de persoane au abandonat rutele către UE din Belarus.
Începând cu jumătatea lunii noiembrie, traficanții de persoane au făcut publicitate unei noi rute de migrație, rar folosite, către UE, prin Rusia și Finalnda, potrivit unei firme de informații și evaluare a riscurilor care a analizat forumurile kurde și arabe de pe rețelele de socializare, în special Facebook, înființată pentru a ajuta migranții să-și croiască drum spre Europa.
„În acest moment, este foarte dificil de spus dacă acest lucru va duce la o nouă rută pentru fluxurile de migranți și dacă vom vedea oameni la granița finlandeză, de exemplu. Dar, pe rețelele de socializare, reacțiile au fost foarte pozitive”, a declarat Monika Richter, șefa firmei de informații Semantic Visions, în timp ce vorbea la Radio Europa Liberă.
Milla Meretniemi, directorul de comunicații al serviciului de informații al Finlandei SUPO, a confirmat, de asemenea, că serviciile de securitate au observat o creștere a marketingului online pentru ruta de migrație Rusia-Finlanda.
„Suntem conștienți că acest tip de marketing a avut loc. Fiind una dintre țările de frontieră externă ale UE, Finlanda urmărește foarte îndeaproape etapa de dezvoltare. Dar nu putem comenta sarcinile noastre operaționale mai mult decât atât”, a declarat Meretniemi pentru cotidianul finlandez Hufvudstadsbladet, adăugând că popularizarea marketingului unei anumite rute nu înseamnă neapărat că va fi utilizată.
Ea a remarcat apoi că situația de-a lungul frontierei UE-Belarus a fost dirijată de autoritățile din Belarus.
„În acest moment nu avem niciun motiv să presupunem că Rusia va acționa în același mod la granița cu Finlanda”, a continuat Meretniemi, adăugând că factorul decisiv în deschiderea sau nu a unei noi rute de migrație este dacă Rusia decide să acorde vize turistice către țări din Orientul Mijlociu, așa cum a făcut Belarus.
În noiembrie, pe fondul crizei la granița dintre UE și Belarus, ministrul de Interne al Finlandei, Maria Ohisalo, a anunțat că țara își va închide granițele dacă Rusia începe să se comporte la fel ca Belarus.
Mikko Lehmus, șeful Centrului de Analiză a Situației și a Riscurilor de la Cartierul General al Gărzii de Frontieră, a recunoscut că lungul flanc estic al Finlandei ar putea să nu poată fi asigurat atât de ușor.
„Finlanda are o frontieră externă lungă a UE. Trebuie să fie clar pentru toată lumea că nu poate fi îngrădită complet”, a spus Lehmus.
Potrivit lui Teija Tiilikainen, directorul Centrului European de Excelență pentru Combaterea Amenințărilor Hibride, este posibil ca Rusia să folosească migrația ca instrument pentru a duce „război hibrid” împotriva Finlandei și a UE, dacă lucrurile se deteriorează și mai mult în Ucraina.
„În acest moment, este dificil de comentat dacă Rusia ar dori să îngreuneze relațiile bilaterale cu Finlanda pe fondul operațiunilor militare din Ucraina. Dar acesta nu este un lucru imposibil”, a spus Tiilikainen pentru Hufvudstadsbladet, potrivit RMX.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu