Un grup de cercetare a creat o făină celulară pe bază de năut care ține greutatea sub control și previne bolile metabolice precum diabetul de tip 2.
Publicitate
După făina de greieri, vine făina celulară de năut, care te menține sătul mai mult timp și scade nivelul de glucoză din sânge. Noul produs, conceput pentru a ”îmbogăți” pâinea albă, pare a fi capabil să reducă riscul de obezitate și diabet, iar din acest motiv este propus ca o alternativă mai sănătoasă la făina de grâu (grâu).
Leguminoasele - precum năutul, lintea și fasolea - sunt cunoscute că ajută la menținerea greutății sub control și la reducerea riscului de boli de inimă: aceste efecte benefice se datorează capacității celulelor vegetale, prezente în leguminoasele fierte, de a rezista procesului digestiv.
Acum, datorită unei metode inovatoare de producere a alimentelor, un grup de oameni de știință de la Școala de Științe ale Cursului Vieții și al Populației și de la Institutul Quadram (Marea Britanie), a reușit să creeze o făină cu celule vegetale întregi care păstrează structura fibrei alimentare a leguminoaselor, păstrând toate efectele benefice ale acestora.
Studiul a constatat că adăugarea acestei făini la pâinea albă a crescut semnificativ eliberarea semnalelor de sațietate de la intestin către creier, făcând oamenii să se simtă mai satuli pentru mai mult timp.
”Într-un moment în care suntem cu toții încurajați să ne creștem aportul de fibre, această cercetare evidențiază importanța fibrelor în încetinirea digestiei amidonului, îmbunătățirea nivelului de glucoză din sânge și simularea hormonilor de sațietate care ne ajută să ne simțim plini”, se menționează în concluziile studiului, potrivit Today. Rezultatele au fost publicate în Jurnalul American de Nutriție Clinică.
Testele de sânge au relevat și o scădere a zahărului din sânge. Pâinea cu un conținut de 30% de făină celulară de năut a redus nivelul de glucoză din sânge cu până la 40%, comparativ cu pâinea cu făină albă de grâu.
O scădere similară s-a observat și la consumul de pâine cu 60% făină de năut. Potrivit autorilor, acest efect se datorează degradării mai lente a amidonului din făina celulară de năut în timpul digestiei. În cele din urmă, descoperirile studiului sugerează că adăugarea amestecului de făină de năut în rețetele comerciale de pâine ar putea ajuta la reducerea riscului de obezitate și diabet de tip 2.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu