Elena Mateescu, directorul ANM, a vorbit despre alerta de Cod Roșu din Capitală și ce va urma în perioada următoare.
Directorul executiv al ANM, Elena Mateescu a vorbit, la Realitatea Plus, despre fenomenele extreme care au avut loc în România. Potrivit meteorologului, ar trebui să ne așteptăm mai des la astfel de evenimente deoarece atenționările și avertizările de vreme severă imediată sunt în creștere de la un an la altul.
"Observăm în fiecare an recorduri. S-a întâmplat și în această vară și primăvară. Este al doilea cod roșu de vreme severă imediată emis pentru Capitală. Au fost cantități semnificative de precipitații.
Să ne obișnuim cu astfel de evenimente. Atenționările și avertizările de vreme severă imediată sunt în creștere de la un an la altul. Am emis peste 170 de avertizări de tip nowcasting. Aceste fenomene devin din ce în ce mai obișnuite și se confirmă și creșterea fenomenelor neobișnuite, fenomene cu caracter torențial, asociate cu vijelii sau căderi de grindină”, a spus directorul executiv al ANM - Elena Mateescu.
Despre valul de căldură care amenință Europa, meteorologul Elena Mateescu a spus: "Este posibil să consemnăm, după 19-20 iunie, și primul val de căldură cu temperaturi severe, mai mari de 35 grade".
Furtuna a doborât în București, marți după-amiază, 44 de copaci și a avariat 26 de mașini, scrie Mediafax. Reprezentanţii ISU Bucureşti-Ilfov declară că, până la ora 21.00, ca urmare a codurilor de vreme severă înregistrate în București, au intervenit pentru degajarea a 44 copaci și 3 elemente de construcție. 26 de mașini au fost afectate, înregistrându-se pagube însemnate.
Pompierii au evacuat apa de pe 18 de străzi, din 45 de locuințe și 15 curți. În ce privește județul Ilfov, până la aceeași oră au fost degajați 4 copaci căzuți. De asemenea, s-a evacuat apa din 12 locuințe și de pe două străzi inundate. O singură mașină a fost avariată. Și traficul feroviar a fost oprită între Ramificaţia Pajura şi Bucureşti Nord, din cauza a doi copaci căzuţi pe linia de contact, în urma furtunii.
Un avion umanitar s-a aflat în imposibilitatea de a ateriza, transmite Realitatea PLUS. Aeronava trebuia să ajungă la sol pe Aeroportul Henri Coandă, însă vremea nu permite acest lucru. La bordul avionului se află doi pacienți minori, operați. Trei curse aeriene care trebuiau să decoleze de pe aeroportul din Otopeni au avut întârzieri. Chiar și avionul în care s-a afla președintele Emmanuel Macron ar fi aterizat cu o întârzîiere de aproximativ 40 de minute din cauza furtunilor.
Circulaţia trenurilor de metrou se desfăşoară normal şi nu a fost închisă nicio staţie din cauza ploii torenţiale, deşi au fost afectate intrările în staţiile Petrache Poenaru, Valea Ialomiţei, Eroilor şi Unirii, a anunţat marţi seara Metrorex, citat de Agerpres.
"Din cauza ploii torenţiale de astăzi, manifestată cu intensitate, echipele Metrorex au intervenit cu operativitate, acolo unde situaţia a impus-o, pentru dirijarea apelor şi menţinerea funcţionalităţii gurilor de evacuare. Circulaţia trenurilor de metrou se desfăşoară normal. Au fost afectate intrările în staţiile Petrache Poenaru, Valea Ialomiţei, Eroilor şi Unirii", informează Metrorex.
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis marţi o avertizare Cod roşu de furtună pentru Municipiul Bucureşti, valabilă până la ora 18:30, iar Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a emis un mesaj Ro-alert în care anunţa vijelie puternică, descărcări electrice, averse torenţiale şi grindină în Capitală. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci