Ecologiștii se laudă cu protejarea gândacului cafeniu și racului de ponoare, scumpind astfel curentul

Facebook Hidroelectrica - foto sugestiv
Facebook Hidroelectrica - foto sugestiv

Ecologiştii se laudă că au oprit proiectele Hidroelectrica de pe râul Bâsca Mare, din Munţii Buzăului, dar şi în Defileul Jiului, deşi oprirea creşterii producţiei poate duce, în final, la scumpirea curentului. 

„Declic opreşte, în primă instanţă, dezastrul ecologic de pe râul Bâsca Mare: Hidroelectrica şi CJ Covasna, învinse la Tribunalul Cluj. Comunitatea Declic a obţinut, în primă instanţă, anularea autorizaţiei de construcţie pentru un proiect Hidroelectrica ce pune în pericol unul dintre cele mai mari râuri din Munţii Buzăului, râul Bâsca Mare. Tribunalul Cluj a decis că documentaţia pentru construirea derivaţiei Surduc-Nehoiaşu, ce ar fi deviat cursul râului şi l-ar fi secat, a fost emisă cu încălcarea legii, constatând că acordul de mediu a fost emis ilegal„, se arată într-un comunicat trimis, vineri, de Comunitatea Declic.

„Proiectul Hidroelectrica traversează o arie protejată Natura 2000 şi pune în pericol aproape întreaga reţea hidrografică din Carpaţii de Curbură. Amenajarea hidroenergetică presupune şi captarea râurilor: Zăbala, Bâsca Mică, Bălescu Mare, Porcu, Bâsculiţa, Patac, Paltin şi Caşoca, precum şi alterarea gravă a debitului râului Buzău. Declic a contestat autorizaţia de construire emisă de Consiliul Judeţean Covasna şi a obţinut anularea acesteia, în primă instanţă", se mai menţionează în comunicat. Sentinţa poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, scrie G4Media.

Un proiect similar a fost oprit şi în Defileul Jiului 

Pe 16 februarie 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis rejudecarea cazului pentru anularea deciziei etapei de încadrare pentru proiectul hidro Bumbești-Livezeni, anunță asociația Bankwatch România.

Asociațiile Bankwatch România și Agent Green au arătat instanței că etapa de încadrare, o procedură de mediu de bază pentru aprobarea proiectelor, nu a fost emisă legal. În decembrie 2017 pentru același proiect, Curtea de Apel a anulat autorizațiile de construire având în vedere lipsa evaluărilor de mediu prevăzute de lege, mai transmite sursa citată.

Ar putea fi afectate... vidra şi racul de ponoare 

În Defileul Jiului sunt mai multe specii de animale protejate prioritar, precum ursul carpatin şi croitorul alpin, dar şi specii protejate strict, precum lupul, râsul, bursucul, vidra sau jderul. 

Un studiu realizat în 2011 pentru administrația parcului afirmă că hidrocentrala Bumbești-Livezeni este principala sursă de amenințare pentru conservarea speciilor, cu impact major în special asupra vidrei, dar că „vor fi afectate toate mamiferele de pe teritoriul parcului, ca urmare a reducerii sursei de apă”. Studiul arată că pentru conservarea habitatelor este nevoie de un debit mediu anual de minimum 10 mc/s. Chiar și racul de ponoare, cel despre care promotorii proiectului susțin că nu există, apare în studiile realizate pe teren, arată organizațiile civice ecologiste.

În 2020, specialiştii de la Bruxelles anunţau că proiectul autostrăzii Piteşti-Sibiu ar putea fi pus în pericol de... un gândac. Este vorba despre gândacul croitor al stejarului, o insectă în pericol de dispariție. 

Fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, a postat în ianuarie 2020 pe Facebook o scrisoare de la Bruxelles. În document se spune că tronsonul de autostradă din zona Cozia va avea un impact semnificativ asupra speciei ”Morimus funereus”, în condițiile în care autoritățile noastre consideră impactul moderat, transmite stirileprotv.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel