După Japonia, acum Finlanda. Pianista Daria Tudor și invitatele ei în Stagiunea de marți seara

După ce, în luna martie a anului trecut 2016, Daria Tudor a concertat în Stagiunea de marți seara alături de violonista japoneză Mao Konishi împreună cu care alcătuiește “Duo Presto”, pianista din România revine la București, sub aceeași emblemă, alături de soprana finlandeză Iida Antola care îi este colegă la Universität der Künste (UdK) – Berlin.

Iida Antola – soprană

Daria Tudor - pian

Program:

  • · Franz Liszt Temă cu variaţiuni în la minor
    Mephisto - Vals nr. 1 în la major

SLEEP TIGHT - program de lieduri

  • · Wolfgang Rihm Ende der Handschrift
  • · Alban Berg Şapte lieduri timpurii (selecţiuni)
  • · Franz Schubert Du bist die Ruh Nacht und Träume Auf dem Wasser zu singen / Suleika I
  • · Aribert Reimann Der blick war‘s, der mich ins Verderben riss

Soprana Iida Antola s-a născut în 1990, în Finlanda. În prezent îşi desfăşoară studiile de masterat în voce la Universität der Künste (UdK) - Berlin cu Prof. Elisabeth Werres. Antola a cântat ca solist cu orchestre finlandeze în lucrări cum ar fi “Mesia” (Händel), “Requiem” (Mozart), “Missa Nelson” (Haydn) şi “Salve Regina”(Haydn). Rolurile sale de operă includ Clorinda în “La Cenerentola” de Rossini şi Dido din “Dido şi Aeneas” de Purcell. Recent Antola a fost invitată să interpreteze o serie de lieduri contemporane la festivalul Mozart din Würzburg , la festivalul Crescendo din Berlin şi la festivalul Klang! din Helsinki.În ianuarie 2016 Antola a fost remarcată la cel mai mare concurs naţional din Finlanda, “Lappeenranta Singing Competition”, fiind primul cântareţ care şi-a interpretat propria compoziţie în cadrul competiţiei. De asemenea în 2015 a fost finalistă în cadrul concursului “Timo Mustakallio”, parte a festivalului de operă “Savonlinna”. Înaintea studiilor de canto, Antola a absolvit “Academia Sibelius”, secţia dirijori de cor. În 2015, la festivalul corurilor de la Tampere, a primit premiul pentru cel mai talentat tânăr dirijor de cor.

Daria Tudor s-a născut pe 25 iulie 1997 la Ploieşti. A început studiul pianului în oraşul natal, la vârsta de 4 ani, cu Prof. Anca Borcea. Din 2006 se mută la Colegiul Naţional de Arte “Dinu Lipatti” din Bucureşti, la clasa prof.dr.Adriana Bocăneanu. Încă din 2002 începe colaborarea cu Prof.Univ.Dr.Şerban-Dimitrie Soreanu de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, alături de care Daria se va instrui şi forma pâna în 2014 ca om şi muzician. 

(w670)

Daria îşi face debutul artistic în oraşul natal, în 2002, obţinând premiul I la Concursul Naţional “Paul Constantinescu”. De-a lungul anilor a fost laureată la multiple concursuri naţionale şi internaţionale, amintind aici cele mai recente dintre ele: septembrie 2016 - a XXXII-a ediţie a concursului internaţional "Valsesia Musica", categoria până la 37 de ani, Italia– Premiul Juriului "Giovanni Turcotti"; mai 2016 –Concursul Internaţional "Debut la Filarmonica din Berlin" – Premiul II; aprilie 2016 - Concursul Internaţional de Pian "Delia Steinberg", Spania – semifinalistă; aprilie 2015 - a XVIII-a ediţie Concursul Internațional de Pian din Montrond les Bains, Franţa - secţiunea “Grand Prix”(26 de ani)/ Premiul I; februarie 2015 - a XII-a ediţie a concursului internaţional de pian "Citta di Padova", la secţiunea "Soloists and Orchestra", categoria până la 36 ani – Premiul I, ex-aequo (Padova) etc. 

Susţine primul concert la vârsta de numai 9 ani, alături de Orchestra de Cameră Radio şi de dirijorul Alexandru Ganea, în Studioul “Mihail Jora” al Radiodifuziunii Române. 

În februarie 2015 trece examenul de admitere la UdK-Berlin, fiind admisă, la pian, la clasa prof. Pascal Devoyon urmând şi cursurile de muzică de cameră la clasa prof. Frank Immo Zichner şi Artemis Quartet, precum şi cele de lied, ca acompaniator, la clasa prof. Axel Bauni si prof. Eric Schneider. În semestrul al II-lea este admisă ca asistent-student la clasa prof. Axel Bauni. 

Este membră a Trioului “Sternin” (alături de violonista Georgeta Iordache şi a violonceliştilor Andrei Ioniţă / Ella Bokor), a Duoului “Presto” (alături de violonista Mao Konishi - Japonia) şi a Trioului „Pyxis” (alături de violonista Mao Konishi – Japonia şi de voloncelistul Haruma Sato - Japonia).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel