Cristian Diaconescu, președintele PMP, a vorbit astăzi la DCNews în calitate de invitat al analistului politic Bogdan Chirieac despre lipsa de reacţie a lui Viktor Orban în momentul în care un partener strategic al statului ungar a fost ameninţat pe faţă, dar şi despre cum ar fi procedat el. Acesta crede că cel mai indicat ar fi fost să-l cheme la consultări pe Ambasadorul Ungariei ceea ce, evident, premierul nu a făcut. Olaf Scholz, cancelarul german, va merge şi el la discuţii cu Vladimir Putin.
Cristian Diaconescu, președintele PMP, şi-a arătat nemulţumirea în direct vis-a-vis de comportamentul lipsit de etică politică al premierului Ungariei Viktor Orban, pe timpul vizitei la Moscova. "Domnul Orban a mers la Moscova după ce a promis că-şi consultă aliaţii. Nu i-a consultat. S-a dus direct acolo. Ca o părere personală, eu astăzi l-aş fi chemat pe Ambasadorul Ungariei la consultări la Ministerul de Externe. Trebuie ştiut că nu este de bun augur pentru un Minister de Externe să ceară unui ambasador să se prezinte pentru a oferi explicaţii. Atâta vreme cât domnul Orban nu are absolut nicio reacţie în conferinţa de presă în condiţiile în care un partener strategic al statului ungar este ameninţat pe faţă şi se spune că va fi pus pe masa negocierilor... e un gest care nu poate fi lăsat să treacă pur şi simplu. Ar fi trebuit să existe o discuţie şi, evident, dacă lucrurile nu s-ar fi clarificat cu această discuţie, mi-aş fi rechemat ambasadorul român la Budapesta pentru lămuriri suplimentare." este revolta politicianului.
"În noiembrie 2002, noi am semnat o declaraţie de parteneriat strategic cu Ungaria. În prezenţa premierului Orban, în vizita sa bilaterală la Moscova, preşedintele Putin a reiterat ideea că pericolul din partea NATO este perceput în general în ceea ce priveşte România, Polonia şi Bulgaria care, între timp, s-a dat deoparte. În conferinţa de presă, domnul Orban nu a avut nicio reacţie. Şi atunci, în mod natural, ar trebui să clarificăm cu partea ungară în ce măsură astăzi, de exemplu, reuniunea Flancului Estic are sau nu relevanţă." a mai adăugat Diaconescu.
Acesta a ţinut să sublinieze că nu caută un motiv de tensiune în interiorul Uniunii Europene, ci doar crede că o privire mai atentă în bucătăria NATO ar fi de ajutor. "După umila mea părere, scopul fundamental al Federaţiei Ruse, prin desfăşurarea militară la frontiera Ucrainei, nu este Ucraina ci alegerea între două categorii de strategii fundamentale - Helsinki sau Ialta. Înainte să vedem ce doreşte şi cum se poziţionează Federaţia Rusă, haideţi să ne uităm întâi în interiorul Alianţei Nord Atlantice şi să aflăm cum e situaţia acolo. Vă spun în premieră că şi Scholz, cancelarul german, vrea să meargă la Moscova, chiar dacă nu a stabilit încă data." a dezvăluit preşedintele PMP.
Interviul complet aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu