Andrei Marga ar putea colabora cu nemții într-un proiect de reformă a instituțiilor europene. Marga s-a aflat la conducerea Ministerului de Externe într-un moment critic al relațiilor româno-germane, când Angela Merkel s-a implicat personal în disputele politice din România, legate de referendum. Instituțiile europene care ar trebui reformate de Marga sunt cele au au contribuit decisiv, potrivit propriilor evaluări, la menținerea la Putere a lui Traian Băsescu.
Oferta germană vine la scurt timp după ce Philip Gordon și-a nuanțat poziția. Reprezentantul Departamentului de Stat a venit în România după referendumul din iulie ca să-l sprijine pe același Traian Băsescu. la sfârșitul lunii septembrie, Gordon a spus că românii sunt liberi să-l demită pe președinte, dacă e nepopular, dar trebuie să respecte procedurile constituționale.
Propunerea ministrului german de Externe ar putea fi, de asemenea, o formulă diplomatică de reconciliere cu opinia publică din România, după ce autoritățile germane au observat amploarea votului popular anti-Băsescu. Este posibil ca euroscepticismul să crească în România, dacă populația este nemulțumită de măsurile de austeritate și mai ales de intervenția la referendum, văzute ca un dictat al instituțiilor europene. Propunerea pornește de la două cărți ale profesorului Marga, apreciate de germani.
Potrivit unui comunicat postat pe site-ul ICR, Guido Westerwelle, ministrul de Externe al Germaniei, i-a propus președintelui Institutului Cultural Român, Andrei Marga, să colaboreze la realizarea proiectului german de reformă a instituțiilor europene.
În invitația adresată, ministrul german al Afacerilor Externe a amintit două dintre contribuțiile aduse de Andrei Marga în domeniu – Die Philosophie der europäischen Einigung (2008) şi The Destiny of Europe (2012) –, lucrări recunoscute la nivel internaţional. Ministrul de Externe al Germaniei a subliniat și „buna colaborare în probleme bilaterale, europene şi internaționale pe care a avut-o cu Andrei Marga în perioada în care acesta a deținut portofoliul Externelor, precum și dorința de a continua cooperarea în noua funcție pe care o ocupă la Institutul Cultural Român.
De asemenea, și ministrul de stat din guvernul de la Berlin, Michael Link, s-a declarat interesat de volumul The Destiny of Europe, ca bază de discuții pentru amendarea proiectului german de reformă a instituțiilor europene.Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu