Uniunea Europeană a stabilit limitele de referință pentru produsele agricole din Ucraina.
Uniunea Europeană a decis să folosească perioada iunie 2022 - iunie 2023 – mai degrabă decât întregul an 2023, așa cum fusese planificat – pentru a stabili limitele de referință pentru produsele agricole ucrainene, potrivit RMX.
Comisia Europeană a analizat noile reglementări cu privire la acordul comercial dintre UE și Ucraina, o chestiune de mare importanță pentru fermierii polonezi care au fost afectați de afluxul de produse agricole ucrainene pe piețele poloneze și europene.
După izbucnirea războiului din Ucraina, UE a decis să-și deschidă piețele pentru produsele ucrainene, ceea ce a dus la un aflux mare de cereale, carne, zahăr, lapte și fructe moi, care a subcotat prețurile pe piețele poloneze și pe alte piețe. Fermierii polonezi, români, lituanieni, francezi și germani s-au luptat cu aceste importuri ieftine și au protestat prin blocarea drumurilor în toată Uniunea.
Toate aceste proteste au fost avute în vedere la deliberările privind forma acordului comercial cu Ucraina. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dorit ca limitele să fie generoase și bazate pe anul2023, când produsele ucrainene au intrat în UE, dar s-a ajuns la un compromis prin care doar jumătate din acel an va fi inclusă în linia de referință pentru stabilirea de noi limite.
Fermierii s-au opus cu fermitate utilizării întregului an 2023 ca cifră de referință de bază, la fel și comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski. Ministrul polonez al Agriculturii, Czesław Siekierski, a făcut lobby pentru limite mai rigide.
Deși limitele pentru ouă, carne de pasăre, carne și zahăr sunt toate mai mici, acestea vor fi totuși considerabil mai generoase decât erau înainte de război, când Ucraina avea voie să vândă doar 6.000 de tone de ouă (acum 29.600 de tone) 20.000 de tone de zahăr (acum. 396.000) și 90.000 de tone de carne de pasăre (acum 165.000).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News