Forțele ruse au încercat să își bombardeze propriile instalații de pe Insula Șerpilor din Marea Neagră, după retragere, astfel încât acestea să nu poată fi folosite ucraineni, susține analistul militar Michael Clarke.
Trupele ruse s-au retras joi de pe Insula Șerpilor, iar vineri au fost acuzate de armata ucraineană că folosește avioane SU-30 pentru a ataca insula cu bombe cu fosfor.
”Astăzi, în jurul orei de 18:00, (…) avioanele SU-30 ale forțelor aeriene ruse au efectuat de două ori lovituri cu bombe cu fosfor pe insula Zmiinyi (Insula Șerpilor, n.r.)”, spunea, vineri, armata Ucrainei, potrivit Sky News citat de B1Tv.
Rusia își bombardează propriile instalații de pe Insula Șerpilor ca să nu fie folosite de ucraineni, a explicat un analist militar britanic
”Nu este clar dacă acea unitate mai este operațională, dacă au atins ceea ce ținteau pe insulă”, a declarat Michael Clarke.
”Ucraina probabil că nu va ocupa insula cu nicio forță, deoarece oricine de pe Insula Șerpilor este vulnerabil în fața unui tip de atac. Însă cu siguranță acum rușii nu o au. Așa că Odesa a devenit un pic mai sigură”, a continuat analistul militar.
Vorbind despre misiunea în desfășurare pentru exportul de cereale din Ucraina, el a menționat că un organism internațional ca ONU ar putea „să intre și să scoată cerealele, și să protejeze convoaiele care intră și ies”.
”Asta este o altă posibilitate. Este singura modalitate în care ar putea să funcționeze. Însă foarte, foarte periculoasă. Și ar impune niște deminare”, a adăugat Michael Clarke.
Unităţi ale forţelor armate ucrainene au încheiat operaţiunea de curăţare a Insulei Şerpilor de echipamente şi armament lăsate în urmă de trupele ruse după retragerea lor în Crimeea, a informat sâmbătă administraţia militară regională din Odesa, transmite Agerpres, care citează EFE.
Între armamentul şi echipamentul distruse de trupele ucrainene figurează un sistem multiplu de lansare de rachete Grad, un sistem de apărare antiaeriană Panţîr-S1, trei vehicule blindate şi motorizate, un camion-cisternă şi un depozit cu alte echipamente.
Într-un mesaj pe aplicaţia Telegram, preluat de agenţia Ukrinform, Serhii Bratciuk, reprezentantul administraţiei militare regionale din Odesa, a menţionat că, în prezent, două nave cu trupe ruse şi cu mai bine de o duzină de rachete de croazieră la bord, precum şi trei mari nave de desant sunt în alertă în zona de nord-vest a Mării Negre.
"Pentru că nu se simt protejate, se menţin la o distanţă cât mai sigură de coasta ucraineană", a explicat el. Bratciuk a avertizat că "probabilitatea ca Rusia să lanseze atacuri cu rachetă continuă să fie ridicată".
Pe de altă parte, Bratciuk a menţionat că în oraşul şi regiunea Odesa sâmbătă este zi de doliu pentru persoanele care au murit într-un atac cu rachete comis de trupele ruse şi care s-a soldat cu 21 de morţi.
În timpul nopţii de joi spre vineri, trei rachete ruseşti au lovit o clădire de locuinţe şi un sanatoriu aflate la circa 40 km sud-vest de portul Odesa. Potrivit apărării antiaeriene, cel puţin 21 de persoane au fost ucise şi 39 rănite.
Rusia a anunţat în urmă cu două zile că se retrage din Insula Şerpilor, o enclavă mică, dar importantă din punct de vedere strategic în Marea Neagră, ca "un gest de bunăvoinţă". În schimb, Ucraina consideră că retragerea trupelor ruse este consecinţa faptului că Moscova nu poate să-şi continue strategia în zonă după ce a pierdut mai multe nave.
Totodată, armata ucraineană a acuzat vineri seară forţele ruseşti că au lansat bombe cu fosfor asupra Insulei Şerpilor din Marea Neagră, de unde forţele Moscovei s-au retras joi seară.
"Forţele armatei ruse au efectuat în două rânduri un atac aerian cu bombe cu fosfor asupra Insulei Şerpilor", a postat pe Telegram şefului statului major ucrainean, Valerii Zalujnii, acuzând Moscovă "că nu îşi respectă propriile declaraţii".
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci