Publicitate
Premierul Victor Ponta a anunțat, luni, că proiectul minier de la Roşia Montană este închis, iar protestele din Piaţa Universităţii şi-au atins scopul. Se creează astfel un precedent pentru ecologiști, care au inițiat deja o petiție împotriva noilor reactoare nucleare de la Cernavodă. Jurnalistul Victor Ciutacu a povestit cum a fost abordat de doi activiști, care i-au propus să semneze petiția pentru blocarea programului nuclear românesc. Dincolo de anecdotic, cedarea în fața manifestanților anti-Roșia Montană aruncă în aer planurile economice ale Guvernului.
[caption id="attachment_363927" align="alignleft" width="276"] foto: zf.ro[/caption]Marile proiecte propuse de guvernul Ponta pot fi grupate în două categorii: investiții străine de anvergură, cu impact economic major, pe de o parte și proiecte de infrastructură dezvoltate în parteneriat cu privații, pe de alta. Din păcate pentru cei care doreau reindustrializarea țării, "succesul" campaniei anti-Roșia Montană înseamnă închiderea ambelor linii de dezvoltare.
Blocaj total în investiții
Investițiile străine se vor bloca, din cauză că nu există un climat favorabil. În plus, toate cele patru astfel de proiecte pot fi atacate de ecologiști. Pe lângă Roșia, Guvernul se baza pe investițiile în lacul de acumulare de la Tarnița, pe gazele de șist și pe centrala de la Cernavodă. Nebunia avizelor de mediu și riscul unor noi manifestații sperie orice potențial investitor.
Autostrăzile, podurile și canalul pe care vor să-l contruiască privații ar trebui să genereze un trafic de mărfuri care să permită recuperarea investiției. Ori, fără resurse energetice și proiecte majore în economie, deci fără o industrializare masivă, se intră într-un cerc vicios: nu ai ce transporta pe autostrăzi, deci nu vor apare investitori privați.
Petiție contra Cernavodă
Jurnalistul Victor Ciutacu a povestit pe pagina personală de Facebook cum a fost invitat de activiștii Greenpeace să semneze petiția împotriva reactoarelor nucleare de la Cernavodă:
"Doua doamne de la Greenpeace, cu un tabel in mana, se apropie de mine. Ne salutam politicos.- Domnu' Ciutacu, ne semnati si noua o petitie?- Rosia Montana?- Nu, Cernavoda.- Da' ce se intampla acolo?- Sa nu se mai construiasca inca un reactor.- Pai n-aveau bani sa-l faca nici pe vremea cand erau bani pe piata.- Si totusi...nu semnati?- Nu.-De ce?- Am fost membru in consiliul de administratie pe vremea cand se termina al doilea.- Cu atat mai mult...- Arat eu a nebun, sa nu fiu de acord cu mine insumi?
Buna dimineata, soare, succes la salvarile zilei! Eu ma duc la munca. O ocupatie profund demodata, dar generatoare de impozite si taxe. Utile pentru referendumuri, eutanasieri si, dupa caz, plata lefurilor jandarmilor...", a scris Victor Ciutacu.
Marile Proiecte ale României
În afară de proiectul Roșia Montană, Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură și Investiții Străine (cunoscut și ca Ministrul Marilor Proiecte) are în prezent în portofoliu următoarele proiecte de interes național:
- Finanţarea, proiectarea şi execuţia Canalului București – Dunăre;
- Finanţarea, proiectarea şi execuţia Centralei Hidroelectrice cu Acumulare prin Pompaj (CHEAP) Tarniţa-Lăpuşteşti;
- Finanţarea, proiectarea şi execuţia reactoarelor 3 şi 4 de la Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă;
- Autostrada de Centură Sud a Municipiului București (km 52+770 – km 100+765) + operarea și întreținerea autostrăzilor București – Pitești și București – Constanța;
- Autostrada București - Brașov, Tronsonul Comarnic - Brașov;
- Autostrada Craiova – Pitești;
- Podul peste Dunăre, Brăila - Galați;
- Autostrada Brașov - Târgu Mureș - Cluj - Borș;
- Finanțarea, proiectarea și execuția canalului Siret - Bărăgan;
- Realizarea sistemului informatic integrat de Cadastru şi publicitate imobiliară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu