După aderarea completă a României la Spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025, includerea în Visa Waiver Program este un alt ideal la care țara noastră râvnește. Potrivit legii americane, pentru ca o țară să fie inclusă în acest program, rata de respingere trebuie să fie sub 3%. Țara noastră îndeplinește această condiție, potrivit celor mai recente date prezentate de Departamentul de Stat. Chestorul general Bogdan Despescu lămurește în privința evaluărilor recente primite și a celorlalte demersurilor care se fac.
Publicitate
"Știu că Ministerul de Interne a avut un rol fundamental și în Visa Waiver - în renunțarea la vizele pentru Statele Unite. Înțeleg că suntem într-o poziție bună și chiar se poate întâmpla lucrul acesta. Ce aveți în vedere pentru a continua acest lucru, adică să poți merge și în Statele Unite fără viză, așa cum putem merge deja de foarte mulți ani (de la Ioan Rus, în 1 ianuarie 2002), fără viză în Uniunea Europeană?", a întrebat Bogdan Chirieac.
Secretarul de stat menționează că partenerul strategic a evaluat mai multe aspecte în acest proces: "Pe lângă condiția tehnică de reducere a numărului de respingeri sub 3% (am îndeplinit această condiție, bineînțeles, și cu sprijinul personalului MAI - a fost un efort din partea colegilor mei pentru a participa într-un număr mare la acest proces), mai sunt și alte condiții".
Bogdan Despescu subliniază că România se află pe un drum bun, ca urmare a evaluărilor efectuate de autoritățile americane. "Aceste evaluări au vizat, pe lângă aspecte care nu țin de MAI, cum este de exemplu acordarea cetățeniei (aici este competența Ministerului Justiției), am fost supuși unor evaluări din punct de vedere al cooperării polițienești. Avem rezultate așa cum am arătat în ultima perioadă, în sensul că suntem apreciați de către partenerul strategic, lucrăm într-o formulă de cooperare foarte bună, avem și echipe comune de lucru", adaugă Bogdan Despescu.
Sursa: Pexels
El menționează existența unei echipe în București care colaborează cu autoritățile din SUA pentru a gestiona riscurile asociate cetățenilor români ce intenționează să comită infracțiuni: "În București există azi o echipă care lucrează cu omologii din Homeland Security Investigation, cei care se ocupă de granița din Statele Unite și, printre alte activități, aș vrea să fac referire la ceea ce înseamnă deplasarea unor cetățeni români cu intenția de comitere a unor infracțiuni. Și atunci punem cap la cap informațiile, atât noi din România, cât și cei din Statele Unite.
"Dacă sunt preocupări de astfel de intenții, imediat comunicăm colegilor noștri din America și, dacă sunt cetățeni care au ajuns din altă parte în Statele Unite și sunt semnalați, noi asigurăm tot sprijinul din punct de vedere informativ, dar și al bazelor de date, astfel încât să aibă toată informația omologului din America în documentarea activității cu privire la o persoană, la un cetățean român care a ajuns acolo și s-a dus cu alte gânduri decât buna-credință - respectiv de a comite infracțiuni. Sunt astfel de depistări pe baza datelor pe care noi le comunicăm sau pe baza solicitărilor pe care ni le adresează agențiile din Statele Unite", mai spune acesta.
Despescu precizează că securizarea pașapoartelor reprezintă o contribuție semnificativă a Ministerului Afacerilor Interne: "De asemenea, din punct de vedere al pașapoartelor, noi, Ministerul Afacerilor Interne, avem o contribuție importantă pentru că trebuie să avem un nivel de securizare a documentelor de călătorie așa cum ni se cere de către partenerul strategic".
"Oricine poate să-și procure un pașaport și să-și falsifice un asemenea pașaport, dar noi am ajuns la un nivel apreciat de către Statele Unite de securizare importantă. Suntem într-un parteneriat, avem elemente de siguranță, inclusiv chestiuni electronice - pașaportul biometric, pașaportul cu amprentă sunt aspecte ce țin de o înaltă securizare și, la ultima evaluare, am fost apreciați pozitiv", conchide chestorul general Bogdan Despescu.
Ascultă mai multe aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu