Ovidiu Grămescu, medic neurochirurg la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit despre durerile de spate și despre momentul în care acestea impun o operație.
Dr. Ovidiu Grămescu, medic neurochirurg la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat care sunt cauzele ce duc la apariția unor dureri de spate după o anumită vârstă. De asemenea, acesta a explicat și care este rolul sportului și la ce intensitate ar trebui să fie făcut:
„Durerile de spate sunt apanajul unei vârste mai înaintate, după o anumită vârstă, când apare uzura, dar în ultimii 10-15 ani am observat că și cei care stau mult la birou, pe care îi fură calculatorul și nu se mai scoală de pe scaun, ajung să aibă probleme. Vorbesc de oameni la 35-40 de ani, ceea ce înainte erau cazuri rare. Sportivii de performanță sunt, tot așa, sunt „zmei“ la 20 de ani și la 40 de ani vin cu probleme serioase.
Părerea mea, în 30-40 de ani de când sunt în meseria asta, este că sportul moderat, activitățile moderate sunt calea de mijloc cea mai bună ca să întreții organismul. Trebuie să faci sport moderat tot timpul, că mergi cu bicicleta, că faci înot, că faci elongații, exerciții, te duci la sală, însă suprasolicitarea coloanei, inclusiv la sportivii de performanță, la 20-30 de ani, când ești tânăr, nu se cunoaște, că e creanga verde, dar ulterior încep să apară problemele acestea“, a spus medicul Ovidiu Grămescu de la SANADOR.
„Când ajungi la cuțit?“, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.
„La cuțit ar trebui să ajungă foarte puțini din toată masa aceasta de care vorbim, pentru că nu la orice durere de spate trebuie să sari cu cuțitul pe el, nu e normal. La cuțit ajung cei care, după ce fac diverse alte proceduri non-chirurgicale care sunt în pericol de pareză. Cele mai obișnuite sunt herniile. La lombar se schimbă situația către chirurgie dacă apare sindrom radicular. Asta înseamnă că apasă ceva pe măduvă, pe nerv, iar pacientul are dureri pe picior care nu-i mai trec, amorțeli cum se zic, parestezii, furnicături. Nu mai vorbesc de cazurile care devin urgențe când scade forța musculară în picior, pareza“, a spus medicul.
„Se pot măsura aceste afecțiuni?“, a întrebat Val Vâlcu.
„Sigur, clinic. Îl vezi cum e clinic, îl vezi și cu electromiografie, care e un test obiectiv, prin care vezi ce radiculopatie, ce nerv este afectat și în ce grad. Majoritatea durerilor sunt localizate lombar, fără iradiere sau cu iradiere intermitentă. Asta nu impune neapărat operație, nici pe departe. Operația este destinată celor care au probleme radiculare, dacă merge pe picior sau pe mână. Ăsta e criteriul clinic.
Bun, te doare, dar nu înseamnă că trebuie să te operezi. Se face RMN, CT în anumite cazuri, electromiografie și-l vezi clinic. Rostul neurochirurgului e să ia în calcul toate acestea și să ia o decizie onestă, să nu forțeze operația. Dacă pacientul spune că are furnicături doar uneori, îi spui că nu e nevoie de operație și-l îndrumi spre fizioterapie, îi spui să nu stea în curent, să nu ridice greutăți, să doarmă pe un pat cu o saltea nu foarte moale, niște cerințe de bun simț care pot din start să amelioreze fără să fie nevoie de operație“, a conchis Ovidiu Grămescu, medic neurochirurg la Spitalul Clinic SANADOR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu