Mulți oameni preferă să definească budismul mai mult ca o psihologie a vieții decât o religie. Budismul este una dintre cele mai vechi religii practicată și astăzi de aproximativ 200 de milioane de oameni din întreaga lume.
Elementul care a permis acestei filozofii sau religie să reziste în timp și să continue să fie aleasă de oameni este simplitatea cu care transmite mesaje pline de înțelepciune, care sunt cu adevărat capabile să ne îmbunătățească calitatea vieții.
Pentru a-i înțelege sensul, nu este necesar să devii un adept al acestei religii. Trebuie doar să ne deschidem inimile și să facem o deschidere mentală importantă.
Astăzi vă prezentăm primele 7 fraze budiste care vă vor schimba viața extrase din publicația La mente e meravigliosa:
Ținând cont de faptul că oamenii nu pot fi răniți decât de ceea ce acordă importanță, evitarea suferinței inutile poate consta pur și simplu în a face un pas înapoi, a detașa emoțional și a vedea lucrurile dintr-o altă perspectivă.
Este nevoie de efort și timp, dar această învățare merită din plin. Ca ghid în acest sens, o altă frază budistă ne oferă un indiciu pentru început: ”Tot ceea ce suntem este rezultatul a ceea ce am gândit; se bazează pe gândurile noastre și este făcut din gândurile noastre”.
Tindem să ne gândim la trecut sau să fim prea preocupați de viitor. Acest lucru ne face să nu trăim în momentul prezent pe măsură ce viețile noastre continuă fără să fim conștienți de asta. Budismul ne învață ”aici” și „acum”. Trebuie deci să învățăm să fim pe deplin prezenți, să ne bucurăm de orice moment ca și cum ar fi singurul.
Pentru a atinge o adevărată stare de bine, este esențial ca mintea și corpul să fie în echilibru unul cu celălalt. Ne concentrăm prea mult pe aspectul fizic, dar, dimpotrivă, aspectul interior ne va ajuta să ne simțim mai mulțumiți și mai conștienți de aici și acum, oferind o mai mare plenitudine emoțională.
Este una dintre maximele budismului care ne permite să eliminăm aproape toate legile și dictaturile morale ale societății de astăzi. Cu un înțeles asemănător cu cel al expresiei ”nu face altora ceea ce nu ai vrea să ți se facă ție”, această reflecție merge mult mai departe deoarece constă într-o cunoaștere profundă a noastră și o mare empatie față de ceilalți și cu ceilalti.
Dorința noastră de a poseda mai mult, atât din punct de vedere material, cât și din punct de vedere emoțional, este principala sursă a tuturor grijilor sau disperărilor noastre. Această maximă se bazează pe a învăța să trăim cu puțin și a ști să acceptăm tot ce ne oferă viața la un moment dat. Acest lucru ne va permite să trăim o viață mai echilibrată, să reducem stresul și multe tensiuni interne.
A dori mai multe lucruri deseori indică doar o lipsă de siguranță, să te simți singur și o nevoie de a umple aceste goluri. A ne simți bine cu noi înșine ne permite să lăsăm deoparte nevoia de a nu trebui să dovedim nimic.
În copilărie, învățăm tot timpul. Harta noastră mentală nu este încă desenată, ceea ce ne face să ne deschidem către ”totul” și ne face capabili să înțelegem orice. Nu știm să judecăm.
u toate acestea, pe măsură ce îmbătrânim, mintea noastră este plină de condiționări și norme sociale care ne spun cum ar trebui să fim, cum ar trebui să fie lucrurile, cum ar trebui să ne comportăm și chiar ce ar trebui să gândim. Devenim inconștienți de noi înșine și pierdem sensul vieții noastre.
Pentru a schimba și a vedea lucrurile dintr-o perspectivă mai sănătoasă pentru noi, trebuie să învățăm să ne detașăm de credințe, obiceiuri și idei care nu vin din inimile noastre. Pentru a face acest lucru, această frază budistă va ajuta la începerea procesului: ”Pe cer nu există nicio distincție între est și vest, oamenii creează aceste distincții în mintea lor și apoi cred că sunt adevărate”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu