Prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu, medic primar O.R.L. și secretar general al Societății Române de Rinologie, a explicat cum facem diferența între o durere în gât provocată de o viroză sau de o infecție bacteriană.
Prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu, medic primar O.R.L. și secretar general al Societății Române de Rinologie, a spus cum putem face diferența între o durere în gât provocată de o viroză sau una dată de o amigdalită, de exemplu. Totodată, acesta a explicat și cum ne putem da seama dacă avem o sinuzită bacteriană sau o infecție bacteriană a urechii.
"Vedeți, până și termenul de roșu în gât ne spune că de fapt aici avem de a face cu o infecție virală. În momentul în care apar niște puncte albe, niște pete albe pe amigdală, atunci ne gândim la puroi, pentru că m-ați întrebat de amigdalită. Faptul că amigdalele pot fi umflate sau chiar și nivelul palatin sau omușorul pot fi mai tumefiate, aceasta nu este o caracteristică a infecției bacteriene. De asemenea - febra, și infecțiile virale dau febră. Foarte mulți părinți se sperie de febră sau chiar și pacienți adulți, și imediat doresc antibiotic pentru că au senzația că antibioticul tratează febra. Până la un punct febra este un semn foarte bun, de reactivitate a organismului care se luptă cu infecția. Știm de la sterilizare că microbii mor la căldură și atunci organismul are un mecanism propriu de apărare în care produce o cantitate mai mare de căldură pentru a omorî acești microbi.
Dacă vorbim de o suferință nazală, sigur că secrețiile limpezi, seroase, înfundarea nasului și chiar usturimea în nas, iarăși, nu sunt semne de infecție. În momentul în care apar senzații de durere, presiune facială, secrețiile devin purulente, atunci ne punem problema unei sinuzite bacteriene.
La fel la ureche, durere de ureche nu este un semn de infecție bacteriană. Persistența durerii mai mult de 3-4 zile, asocierea febrei care nu scade cu tratamentul simptomatic obișnuit, ne punem problema unei infecții bacteriene și atunci pacientul este bine să meargă către un cabinet de medicină de familie, un ambulatoriu sau o cameră de gardă de specializare ORL.
Aș vrea să vorbesc și despre apetența românului de antibiotic mai tare. Eu personal nu știu ce înseamnă antibiotic mai tare pentru că foarte mulți pacienți ne solicită un antibiotic mai tare deoarece antibioticele uzuale pe care le-au luat din sticluța cu sirop sau din farmacia personală de acasă nu își mai fac efectul și atunci au nevoie de ceva mai mult.
Și aș aduce în discuție și faptul că trebuie să avem în vedere că noi mai încasăm niște antibiotice și din uzul nemedical: agricultură, piscicultură, deci anumite alimente pe care noi le consumăm aduc un aport de antibiotic nedorit, nebenefic în organismul nostru. Deci noi, din păcate, mai avem o doză mică de diverse antibiotice din alimentația de zi cu zi și asta sporește și mai mult riscul, și sigur că nu trebuie să punem anatema doar pe corpul medical și pe pacienți, trăim totuși într-un context care ne dă toată această problemă de rezistență antimicrobiană", a spus prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu, medic primar O.R.L. și secretar general al Societății Române de Rinologie, în cadrul unei dezbateri organizate de DC News și DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu