Preşedintele CNAS, Lucian Duţă, a declarat, joi, că fondurile alocate sănătăţii pot fi majorate şi prin creşterea calităţii serviciilor şi a veniturilor medicilor, însă dublarea salariilor ar ajunge la costuri de până la 700 milioane euro pe an.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a declarat, joi, că nu există decât două-trei mari posibilităţi pentru a creşte fondurile alocate sănătăţii, printre acestea fiind şi creşterea calităţii serviciilor medicale şi creşterea veniturilor medicilor pentru a împiedica exodul, scrie Mediafax."Practic, pentru a dubla salariile doctorilor, ar fi nevoie 600 - 700 milioane de euro pe an", a precizat Lucian Duţă.
Preşedintele CNAS a mai spus că celelalte două căi ar fi transferul de la bugetul de stat şi creşterea cotele alocate CAS-urilor.
"Aici aş da un singur exemplu: Ungaria are o cotă de aproape 13 la sută, Germania de 15,5 la sută, România are 10,7 la sută", a spus Duţă, precizând însă că România nu ia în calcul posibilitatea majorării acestor cote.
Duţă a declarat că CNAS a acumulat arierate de 700.000 - 800.000 de euro şi a amintit că anul trecut spunea că instituţia ar putea fi nevoită să-şi declare falimentul.
"Prin măsuri dure am reuşit să restabilim echilibrul şi practic, din punct de vedere tehnic, nu a mai fost declarată (CNAS - n.r.) ca având arierate", a precizat Duţă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News