Deutsche Welle descrie într-un articol publicat vineri, rolul președintelui Traian Băsescu în această campanie electorală, spunând că șeful statului ”a intervenit el însuși în disputa politică, făcând campanie electorală în locul militanților ARD și provocându-și adversarii”.
În materialul intitulat ”Deraierea limbajului electoral”, Deutsche Welle scrie că prezenta campanie electorală s-a abătut de la problema centrală, președintele devenind centrul scenei politice. ”Dar lăsând la o parte faptul că, în ultima săptămână, preşedintele a intervenit el însuşi în disputa politică, făcând campanie electorală în locul militanţilor ARD şi provocându-şi adversarii, el este de multă vreme perceput ca adevărat lider politic al PDL (ARD), ceea ce explică pe de-a-ntregul criticile directe la adresa sa”, scrie Horațiu Pepine, autorul articolului.
”După toate aparenţele, Traian Băsescu nu mai decide demult ce se întâmplă în PDL, cel puţin de la alegerea lui Vasile Blaga, cu toate acestea opoziţia însăşi îl prezintă ca lider şi ca unica garanţie a supravieţuirii sale politice. Cu voia sau fără voia sa, toată lumea - de la opozanţii cei mai radicali şi până la colaboratorii săi apropiaţi - vede în Traian Băsescu nu un preşedinte relativ retras, ci un actor politic central,” scrie Horațiu Pepine.
”Este, prin urmare, inevitabil ca el să fie subiect de campanie, căci dincolo de intervenţiile sale recente, preşedintele exprimă o poziţie politică asumat partizană. Preşedintele a ales acum opt ani un model de conduită politică, activă, implicată, şi astăzi asistăm pur şi simplu la consecinţele inevitabile ale acelei riscante opţiuni. Ar fi putut să fie şi invers: în locul adversităţilor de astăzi să vedem mulţimile entuziaste care se mai adunau aproape spontan cu ceva timp în urmă”, mai spune el.
Jurnalistul scrie că președintele împarte vina laolaltă cu toți ceilalți pentru ”deturnarea campaniei de la subiectele sale centrale”. ”Dacă se vorbeşte despre scoaterea ţării de pe direcţia Vest şi despre o apropiere de Rusia, dacă se repune în discuţie alianţa cu NATO sau apartenenţa României la UE, este pentru că înşişi colaboratorii şi partizanii preşedintelui au lansat în spaţiul public aceste teme false”, adaugă acesta.
Deutsche Welle consideră că ”o guvernare care nu mai reușea să se legitimeze în ochii opiniei publice printr-un discurs moderat a născocit, încă mult înainte de suspendarea președintelui, temele acestea ale catastrofei iminente”.
”În România am asistat însă la deraierea acestui tip de limbaj şi la trecerea sa ilicită din mediul de campanie în contextul ingenuu al vieţii reale. Nu mai e clar cine vorbeşte serios şi cine joacă un rol, cine s-a cutremurat de spaimă şi cine poartă doar o mască de Halloween. Scos din convenţia metaforei electorale, avertismentul sună sinistru: "România va fi exclusă din Europa şi din lumea civilizată!" La fel ca în anii 90, spaima pare reală, chiar dacă ea animă astăzi doar o minoritate.
Aşadar nu e de mirare că nu a mai discutat nimeni despre taxe, salarii şi pensii, deşi la drept vorbind există şi o parte bună în asta. Este o constatare cinică: e mai bine ca temele delicate să fie uneori lăsate deoparte, căci s-ar ajunge la derapaje şi mai îngrijorătoare, aşa cum s-a întâmplat în campania electorală din 2008”, conchide Deutsche Welle.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu