Deutsche Welle comentează indulgența de care se bucură Gigi Becali în ochi opiniei publice, apreciind că acest caz al latifundiarului din Pipera "este exemplul cel mai vizibil al unei guvernabilităţi limitate", unde statul cu administraţia şi cu justiţia sa se ciocnesc de opoziţia implicită a cetăţenilor".
"Indulgenţa de care se bucură Gheorghe Becali în ochii opiniei publice pare a fi expresia unei vechi duplicităţi a societăţii româneşti, care a privilegiat mereu regulile informale", notează site-ul postului oficial german Deutsche Welle, analizând sondajul sociologului Vasile Dâncu, potrivit căruia majoritatea românilor consideră condamnarea lui Gheorghe Becali ca fiind injustă şi speră ca preşedintele să-l graţieze.
Apreciind faptul că sociologul a publicat sondajul însoțit de "un veritabil comentariu, în care exprimă opinia că societatea fără o armătură morală puternică este sortită eşecului", DW cometează: Sociologul Vasile Dâncu are perfectă dreptate să fie nemulţumit şi îngrijorat de indulgenţa opiniei publice. El se înşală, poate, doar atunci când afirmă că românii se exprimă pur şi simplu împotriva justiţiei, pierzând din vedere că se operează adesea cu două tipuri de justiţie, una a statului şi una, spontană, a societăţii. Şi că, de fapt, nu imoralitatea de fond a societăţii româneşti ar fi problema, ci duplicitatea sau faptul că operează simultan cu două seturi de reguli şi de criterii. Becali este exemplul cel mai vizibil al unei guvernabilităţi limitate, căci statul cu administraţia şi cu justiţia sa se ciocnesc în cazul său de opoziţia implicită a cetăţenilor. Aşa cum s-a mai remarcat, Becali este „haiducul” din vechiul imaginar eroic, este cea mai recentă expresie a unei alte justiţii decât cea oficială".
Potrivit DW, deși comunismul - care "a dus duplicitatea la cea mai amplă expresie, îngăduind ocolirea legii în deplină legitimitate" - s-a prăbușit, "dispreţul faţă de lege a rămas ca reflex bine consolidat".
România trebuie să distrugă sistemul de reguli paralele
Avansând teoria că "Becali şi alte cazuri asemănătoare exprimă în primul rând duplicitatea societăţii şi nu atât analfabetismul etic al majorităţii", cum susține Vasile Dâncu, DW consideră că "problema e în primul rând de natură politică, iar problema de fond ar fi distrugerea sistemului de reguli paralele, care le dublează pe cele oficiale, şi sporirea încrederii în justiţia „oficială”.
DW își susține teoria argumentând că există mai mute motive pentru care mulţi oameni cred că sentinţa împotriva lui Becali este incorectă. "Durata mare a procesului poate fi un motiv. În al doilea rând, politicul ar trebui să încerce să schimbe înseşi regulile reuşitei sociale, începând cu şcoala şi notele din catalog, cu bacalaureatul şi cu universităţile şi apoi cu angajarea în posturile publice. Nu în ultimul rând, economia trebuie aşezată pe terenul unei competiţii loiale", explică DW.
Avansând ideea că cercul vicios în care trăim, cu un politic care exprimă el însuşi reflexele comune ale societăţii, poate fi spart, DW notează că "problema nu pare să ţină de fundamentele etice ale societăţii şi nu pretinde predici din partea intelectualilor (de ce ar fi ei mai morali decât ceilalţi?), ci pur şi simplu continuarea hotărâtă a reformelor începute".
Sondaj IRES: Peste 50% dintre români cred că președintele Băsescu ar trebui să-l grațieze pe Becali
La începutul acestei săptămâni, Institutul Român pentru Evaluare și Strategie - IRES a realizat o serie de sondaje cu privire la percepțiile și atitudinile populației legate de condamnarea lui George Becali. Potrivit cercetării sociologice, 47% dintre respondenți cred că decizia este una incorectă, în timp ce peste 50% dintre cei intervievați cred că președintele Traian Băsescu ar trebui să îl grațieze pe patronul echipei Steaua București.
Același sondaj relevă faptul că 48% dintre respondenți au susținut că decizia de a-l condamna pe Becali la o pedeapsă cu executare a afectat imaginea pe care o au asupra justiției din România, 75% dintre ei afirmând că au o părere mai proastă despre sistemul de justiție.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News