În urma Convenției Naționale, Partidul Democrat Liberal sfârșește ca Iugoslavia, susține un articol Deutsche Welle. Potrivit acestuia, Traian Băsescu a "intrat pe panta coborâtoare a carierei sale", iar ”dreapta” creată artificial şi ţinută laolaltă prin constrângere", cum de altfel chiar președintele a recunoscut în mesajul filmat, s-a pulverizat.
Autorul articolului, amintind că "după ruperea Alianţei PNL-PD, dreapta a continuat să se fărâmiţeze, urmând o mişcare irepresibilă dictatată de chiar insuficienţele sale interne", notează care a fost direcțiile alese de cele două partide. PNL s-a pus la "adăpost de violența polemicii sociale", prin formarea USL, însă PDL "şi ”împrejurimile” sale s-au împărţit în numai puţin de 4 grupări şi curente politice: PDL (Blaga), Forţa Civică, Noua Republică şi Mişcarea Populară iniţiată de preşedintele Traian Băsescu. Dar potenţialul acesta distructiv, care în loc să unifice divizează, nu a fost epuizat".
Potrivit DW, "PDL după Convenţia naţională, slăbit deja prin demisii sonore, stă să se rupă la rândul său şi chiar una dintre grupări (”Reformiştii”) conţine în sânul ei un amestec de idei şi personalităţi incompatibile care îi subminează de pe acum orice eficienţă".
Băsescu, un tiran federator
Articolul oferă o explicație a dezmembrării "dreptei prezidențiale", mai ales după mesajul de "adio" al preșrdintelui Băsescu. "Dar se vede acum cu mai multă claritate că Traian Băsescu a fost şi un tiran federator care a ţinut laolaltă, prin propria sa autoritate, grupuri eterogene. Când Tito a murit, Iugoslavia s-a dezmembrat. Când Băsescu a intrat pe panta coborâtoare a carierei sale, ”dreapta” creată artificial şi ţinută laolaltă prin constrângere s-a pulverizat.”Dreapta” creată de Băsescu nu i-a supravieţuit liderului pentru că nu a avut instituţii puternice", scrie sursa citată.
În opinia jurnalistului DW, Institutul de Studii Populare, subordonat la un moment dat unor urgențe politice și "obligat să-și trădeze vocația sa reflexivă", a devenit la un moment dat "o piesă umilă în mecanismul exercitării puterii".
"În loc să reprezinte un reper ferm pentru politicile guvernului şi ale partidului, ISP s-a orientat după imperativele de moment trasate de liderii absoluţi. În cadrul dreptei prezidenţiale, autoritatea cunoaşterii a fost înlocuită de autoritatea personală a liderului discreţionar. Or, în aceste condiţii dezmembrarea partidului era greu de evitat", notează publicația, atrăgând atenția că dreapta acționează într-o direcție greșită.
Băsescu, o piedică pentru reconstruirea PDL
"Cei mai hotărâţi exponenţi ai dreptei prezidenţiale nu se străduiesc prea mult să se definească afirmativ, pe temeiul unui program politic asumat cu hotărâre, ci mai ales prin opoziţie cu USL. În opinia lor ”dreapta” este ceea ce se opune USL-ului", fără a putea explica ce anume îi deosebește de guvernul actual, precizează sursa citată.
În plus, autorul articolului semnalează că "retorica aceasta surescitată la maximum, privitoare la pretinsul clivaj pro şi anti-Europa se străduieşte în van să camufleze lipsa unei identităţi politice proprii", iar "dorinţa preşedintelui Traian Băsescu de a rămâne în prim planul politicii nu face decât să complice lucrurile pe mai departe, să conserve clivaje artificiale şi să împiedice partidul să lucreze liber şi calm la propria sa reconstituire".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News