Tandem-surpriză în România propus de presa germană

Palatul Cotroceni
Palatul Cotroceni

Deutsche Welle, într-o analiză a candidaturilor lui Mihai Răzvan Ungureanu şi Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale din toamnă, consideră că președintele interimar al PNL este, din unghiul dreptei reformiste, o miză mai riscantă decât pariul MRU, însă ar fi greșit să se creadă că unul l-ar exclude pe celălalt.

"Firava participare la vot a românilor, la scrutinul european, oglindeşte o stare proastă generală", notează DW, punctând faptul că slaba prezență la vot la alegerile europarlamentare în toate statele UE arată că "puțini au înțeles că, în aceste zile, se joacă nu doar soarta Ucrainei şi a Republicii Moldova, ci a Europei şi a democraţiilor. Şi nu în ultimul rând şi-a României".

MRU - nu duce lipsă de bărbăție, Iohannis - mântuitor la ceas de cumpănă 

Potrivit semnatarului analizei DW, "Capacitatea României de a rezista provocării moscovite şi altor riscuri regionale şi globale nu va depinde doar de NATO şi de americani, ci şi de viitorul şef al statului", iar "un candidat care a demonstrat clar că ştie pe ce lume este în materie de ameninţări externe şi că nu duce lipsă de o doză de bărbăţie" este fostul premier, şef al diplomaţiei române şi al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu.

Citește și Forța Civică destramă visul lui Iohannis pentru Președinție

Însă, susține DW, "pe moment, nu MRU, ci primarul Sibiului, Johannis, pare a dispune de cărţi bune pentru o candidatură. În campania electorală Klaus Johannis ar putea conta pe susţinerea unor partide cu greutate şi structuri consistente în teritoriu, precum PNL şi PDL", deși liderul Forței Civice posedă câteva atuuri tari. "MRU are mai mult decât o simplă experienţă politică locală. Şi a condamnat clar atacurile la justiţie din ultimii doi ani".

Iohannis e mai vulnerabil. Multora le e suspect refuzul său de a regreta puciul din 2012. Ori de a-i admite existenţa. Prin urmare, ar putea isca bănuieli apetenţa lui pentru apărarea statului de drept. Care e însă un criteriu fundamental pentru o dreaptă reformistă şi nu e important doar din perspectivă occidentală.(...) Originea germană îi conferă primarul Sibiului nu doar avantajul imaginii de om serios, ci şi un neajuns electoral considerabil. Ar putea figura, în ochii multora, nu (doar) ca un soi de neamţ „mântuitor la ceas de cumpănă", ci şi ca o „unealtă" a Berlinului, ori a unei prezumtive „antante ruso-germane", menite să împiedice integrarea Republicii Moldova în structurile euro-atlantice", comentează DW.

În plus, autorul analizei arată că "sibianul i-ar putea oferi unui Victor Ponta plafonat electoral o nesperată şansă de a creşte pe criterii naţionaliste prin migrarea unei părţi a votului conservator spre un PSD dispus la culisări patriotarde".

Prezidențialele, importanță fără precedent

DW consideră că scrutinul electoral din noiembrie în urma căruia se va alege sucesorul lui Traian Băsescu la Cotroceni "vor dobândi o importanţă fără precedent, date fiind ameninţările majore confruntând Europa şi atribuţiile şefului statului român în materie de securitate".

"În contextul lor, Iohannis constituie, din unghiul dreptei reformiste, o miză mai riscantă decât pariul MRU. Ar fi însă greşit să se creadă că unul l-ar exclude pe celălalt. Dimpotrivă. Soluţia ideală pentru soliditatea internă şi imaginea externă a României ar putea fi un tandem MRU-Iohannis, cu învestirea celui din urmă în funcţia şefului guvernului român", se arată în analiza DW.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel