Mai este valabil, în ziua de azi când avem ecrane inteligente şi led-uri cu protecţie, mitul potrivit căruia dacă stai prea aproape de televizor riști să ai probleme cu ochii? Sau e doar valabil pentru anii din trecut când ne uitam la televizoare cu tub? Află răspunsurile din materialul următor.
"Nu sta prea aproape de televizor, că îți strici ochii!”, a fost îndemnul pe care părinții l-au dat ani buni celor mici. Mai este acest lucru valabil în era televizoarelor inteligente? Răspunsul este, clar, „Nu!”.Oamenii de știință spun că avertismentul cu pricina este învechit și depășit. E drept că, înainte de anii 1950, televizoarele emiteau un nivel de radiații care, după o expunere repetată, riscau să creeze probleme oculare. Cât privește televizoarele moderne, radiațiile nu mai sunt o problemă. Nici dacă stăm prea aproape de monitoare nu ar trebui să ne îngrijorăm. Tehnologia a evoluat în ultimii ani atât de mult încât ecranele telefoanelor şi al smart-TV-urilor nu mai repretintă un pericol nici măcar pentru bebeluşi. Şi totuşi...
Cum spuneam, radiațiile X erau motiv de îngrijorare în trecut însă, astăzi, nu mai este o problemă datorită invenției noilor LCD-uri sau televizoarelor cu plasmă. Ecranele plate nu emit radiații. Cu toate acestea, multe persoane se mai tem, încă, pentru faptul că vederea le-ar putea fi afectată din această cauză. Singura problemă oculară care poate apărea din cauza televizorului este oboseala ochilor. În cazul în care observați că fiul sau fiica dumneavoastră preferă să stea prea aproape de televizor, este posibil să aibă o problemă de vedere, care poate fi corectată cu ajutorul ochelarilor. Trebuie doar să îl urmăriți în decursul mai multor zile și să observați dacă, în timpul scrisului sau cititului, trebuie să apropie cartea pentru a vedea mai bine. În cazul în care problema persistă, nu întârziați cu el la un control oftalmologic. Cu cât este diagnosticat mai devreme, cu atât problema poate fi rezolvată mai repede. Este bine să luaţi copilul din faţa televizorului dacă vedeţi că stă prea aproape nu pentru că i-at putea fi afectată vederea ci pentru că, peste zi, va avea ochii uscaţi şi privirea uşor înceţoşată dar...cam atât şi nimic mai mult. Din fericire, aceste simptome sunt foarte ușoare, și dispar imediat ce ochii sunt odihniți, mai ales după câteva ore de somn.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu