Sarea e considerată a fi unul din cei mai mari inamici ai sănătăţii, spun atât medicii cât şi cercetătorii.
Prea multă sare în mâncare ne poate îmbătrâni prematur sau, mai rău, ne alterează gândirea, ne face să uităm şi chiar să ne îmbolnăvim de demenţă. Asta susţin cei care studiază sarea îndeaproape, în laborator. De aceea suntem sfătuiţi să evităm să mâncăm sărat dacă vrem să mai fim în stare, la bătrâneţe, să ţinem minte nume şi date importante din viaţa celor dragi nouă.
Excesul de sare ar putea fi cauza declinului cognitiv specific bolii Alzheimer, una dintre cele mai cunoscute forme de demență. Un nou studiu arată că excesul de sare poate influenţa circulația sângelui către creier, dar și activitatea neuronală.
Oamenii de știință explică modul în care creierul este efectiv "distrus" de consumul excesiv de sare. Într-o simulare grafică realizată de autorii studiului se poate vedea cum celulele nervoase sunt, practic, "ciuruite" iar în creier se formează, în timp, mici găuri, ca într-un burete. Aceste goluri, spun savanţii, ar duce la demenţă cu mult înainte de vârsta senectuţii.
Utilizând tehnici speciale de neuroimagistică pentru a examina hipotalamusul, zonă importantă pentru funcţia endocrină, metabolică, vegetativă şi comportamentală, cercetătorii au mai descoperit că participanții care obişnuiau să consume multă sare prezentau un fenomen neobișnuit la nivel cerebral.
S-a demonstrat că atunci când mâncăm foarte sărat, creierul activează un mecanism de autoreglare a nivelului de sodiu în sânge. Aşa se face că este stimulată producția de vasopresină, un hormon antidiuretic care joacă un rol capital în acest sens, potrivit explicaţiilor lui Javier Stern, profesor în neuroștiințe la Universitatea Georgia.
Tot de la prea multă sare, vasele de sânge se îngustează. Iar această problemă, spun autorii studiului, o au mai ales pacienţii cu boala Alzheimer sau cei recuperaţi după un infarct ori accident vascular cerebral.
Printre alimentele cu cel mai mare conţinut de sare se numără mezelurile, murăturile, conservele, măslinele, carnea afumată, ketchupul, sosul de maioneză din comerţ, chipsurile, alunele, popcornul, supele la plic dar şi brânza topită.
Medicii recomandă un consum zilnic de sare de aproximativ 5 grame, echivalentul a o linguriţă. În cazul persoanelor cu vârste peste 50 de ani sau pentru cei care suferă deja de osteoporoză, hipertensiune arterială sau insuficienţă cardiacă aportul de sare ar trebui să se limiteze la doar 1,5 – 2 grame/zi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu