Psihoterapeutul Diana Todeancă recomandă să stăm de vorbă cu cel mic, pe un ton prietenos, în loc să țipăm la el și să-l mustrăm după ce aceasta a făcut o năzbâtie. Iată care sunt cuvintele care pot face minuni!
Cei mici fac câte-o boroboață mai tot timpul. Trebuie pedepsiți? E nevoie să țipăm la ei pentru a-și învăța lecția? Psihoterapeutul Diana Todeancă a vorbit în emisiunea "Părinți prezenți" despre cât de importantă este disciplinarea prin ton prietenos și nu prin scandal dacă vrem să nu pierdem încrederea copiilor și să ni-i distanțăm așa încât, în timp, să înceapă să ne ascundă lucruri.
"Toți copiii fac boacăne. Toți copiii fac greșeli și din greșeli învățăm. O greșeală a copilului, indiferent cât de mare sau mică, este o oportunitate de învățare. Dacă un copil joacă fotbal în casă, de exemplu, și sparge farfuriile sau paharele, în loc să reacționăm cu - "Ți-am zis eu, uite ce ai făcut! Fotbalul se joacă afară!" - alternativa este să ne așezăm și să-i spunem "Hai să vedem ce s-a întâmplat!" Să încercăm să respirăm de câteva ori și să ne potolim instinctul acela de ceartă. Să stăm de vorbă cu cel mic și să-l ajutăm să facă diferit. Să strângem împreună, să ne asigurăm că altă dată n-o să se mai întâmple, să învățăm că fotbalul se joacă de preferat afară...
Încurajez de fiecare dată părinții să întrebe și să stabilească o relație cu cei mici suficient de deschisă ca ei să poată să spună. Unii copii nu spun că sunt agresați de alții pentru că se tem că vor fi chiar ei pedepsiți. Pentru că nu au, poate, încredere că părintele le va ține partea. Sau nu vor să fie pârâcioși. E foarte important să le repetăm copiilor noștri, încă de când sunt foarte mici, că pot să vorbească orice cu noi. Asta e o primă strategie. Să le reamintim că sunt în siguranță cu noi și că ne pot spune absolut orice, de la cele mai mari secrete până la cele mai mici întâmplări, iar noi să-i asigurăm că vor fi iubiți în continuare, chiar și când au greșit, indiferent ce fac. Noi suntem stânca de iubire!" a explicat Diana Todeancă.
Este important să se înțeleagă că disciplina nu înseamnă pedeapsă sau răzbunare, ci mai degrabă educare și îndrumare pentru a învăța din greșeli și a dezvolta comportamente adecvate.
Mai multe sfaturi, aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu