EXCLUSIV  Cazul copiilor Marțian, ”răpiți” de tată. Avocata Tatarici ridică o întrebare-cheie: ”Dar de ce să-i ia statul?”. Ce spune legea în astfel de cazuri

De ce au apărut unele piedici de natură juridică în dosarul răpirii celor trei minori?

Avocata Ramona Tatarici a fost invitata Laurei Duță la emisiunea "Culisele Justiției" unde a vorbit, printre altele, și despre cazul celor trei copii răpiți de tatăl milionar care a ținut titlurile ziarelor timp de mai bine de o săptămână.

Laura Duță a afirmat: Din primul moment în care am văzut știrea mi-am spus  - tatăl e implicat, clar, acolo este un război între părinți.

Ramona Tatarici: Da, am  avut același feeling. Reluând un pic situația, este vorba despre cei trei copii minori care nu doreau să meargă la mama, au totuși vârste la care își pot exprima un punct de vedere (11, 9 și respectiv 7 ani), doreau să rămână cu tatăl, au dat o declarație în sensul acesta și și-au expus punctul de vedere astfel, și cu toate acestea există o hotărâre judecătorească prin care a fost stabilit domiciliul la mamă, în contextul în care au apărut în spațiul public inclusiv abuzuri ale mamei asupra minorilor, acea hotărâre judecătorească a trebuit să fie pusă în executare.

Am înțeles că tatăl a cerut ajutorul doamnei ministru al Familiei care, evident, a spus că nu poate să intre peste o hotărâre judecătorească. Astfel, tatăl a înțeles să-și facă el dreptate și să-și ia copiii lângă el. Că a făcut-o personal, că a făcut-o prin alte persoane... probabil considerându-se nedreptățit atât el cât și copiii a apreciat că trebuie să-și facă el dreptate.

Laura Duță: Un pic teatru din partea acestui tată... în sensul că a apărut un filmuleț în care copiii spuneau că oamenii care i-au răpit voiau să-i ducă la mamă, dar ei vor să stea cu tatăl. Tatăl a dispărut în toată această perioadă la un moment dat, a reapărut apoi în spațiul public și am văzut și finalul. Cât de periculos este să-ți faci singur dreptate? Și este un abuz al instanțelor aici?

Ramona Tatarici: A dat doamna ministru o declarație în care spune că, și după ce vor fi găsiți, va face demersuri pentru a intra în custodia statului. Ori, din nou, să se facă demersuri asupra unor minori... Dar de ce să-i ia statul când tatăl nu are niciun fel de problemă în a-i crește și a-i educa? Copiii își doresc să rămână lângă tata. Avem Legea 272/2004 care reglementează ce înseamnă respectarea drepturilor minorilor. Și, evident, de fiecare dată interesul superior al minorului trebuie să primeze. Pe lângă faptul că - unde-și doresc copiii - dar unde le e bine copiilor.

Laura Duță: Dar el a avut o interdicție din aceasta de a lua legătura cu copiii...

Ramona Tatarici a explicat: A fost la un moment dat o cerere de chemare în judecată pe o răpire internațională de minori, formulată de către mamă. Nu știu de cum s-ar pune problema la momentul acesta în ceea ce privește această acțiune a tatălui. Ar fi, teoretic, o nerespectare a unei hotărâri judecătorești sau, dacă am putea să discutăm de o răpire a minorilor, în contextul în care sunt minori și n-ar avea discernământ de a merge cu unul din părinți. Lucrurile sunt sensibile. De fiecare dată, în situații de genul acesta, copiii suferă, ei sunt cei afectați.

Laura Duță: Și cum îi apără legea? Cum ar trebui să fie apărați de instituțiile statului. Totuși - să vezi niște copii într-un filmuleț că "nu vrem la tine, mami, noi vrem la tati" - acolo e o problemă între părinți care clar i-a afectat pe copii.

Ramona Tatarici: pe lângă faptul că sunt afectați, există o alienare parentală din partea celuilalt părinte care determină minorul să ajungă la o concluzie. E o decizie indirectă a celuilalt părinte. Se întâmplă frecvent în dosare încât părintele care nu are custodia copilului să determine minorul să nu mai meargă la celălalt părinte.

Laura Duță: Ce ar trebui făcut sau cum ar trebui să se modifice legea uitându-ne la acest caz?

Ramona Tatarici: Nu cred că legea este disfuncțională. Există mecanisme, angajați ai DGSPC-ului... Cred că mai degrabă, în situația asta, autoritățile au declarat că vor face tot posibilul ca minorii să o accepte pe mamă, că și mama va trebui să facă demersuri în sensul acesta. Mi se mare mai degrabă o forțare a situației. Nu legea este disfuncțională, ci punerea ei în aplicare în contextul în care discutăm de partea afectivă, de minori...

Emisiunea completă, aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel