Cât de sănătos este, de fapt, să nu mai mănânci deloc sare?
Publicitate
Renunțarea completă la sare poate fi periculoasă din mai multe motive, susținute de studii și cercetări în domeniul sănătății, se arată pe Harvard Health Publishing:
Dezechilibre electrolitice: Sarea (clorura de sodiu) este esențială pentru menținerea echilibrului electrolitic în organism. Sodiul și clorura joacă un rol crucial în reglarea presiunii osmotice și a volumului de sânge. Fără suficient sodiu, corpul poate suferi de hiponatremie, o condiție periculoasă care poate duce la simptome severe cum ar fi confuzie, convulsii și comă .
Funcționarea nervilor și mușchilor: Sodiul este esențial pentru transmiterea impulsurilor nervoase și pentru contracțiile musculare. Lipsa acestuia poate duce la crampe musculare, slăbiciune și disfuncții nervoase .
Presiunea arterială: Deși excesul de sare este asociat cu hipertensiunea arterială, sodiul joacă un rol important în menținerea tensiunii arteriale normale. Unele studii sugerează că un aport prea mic de sodiu poate fi asociat cu un risc crescut de deces din cauze de natură cardiovasculară .
Funcția renală: Rinichii reglează echilibrul de sare și apă în organism. Un nivel insuficient de sare poate afecta funcționarea normală a rinichilor și capacitatea acestora de a elimina deșeurile și toxinele din organism .
Buna funcționare a sistemului digestiv: Sarea este necesară pentru producerea acidului clorhidric în stomac, esențial pentru digestia alimentelor. Fără suficientă sare, digestia poate fi compromisă, ceea ce poate duce la probleme digestive și absorbție deficitară a nutrienților .
În concluzie, deși este important să se dozeze cu moderație consumul de sare pentru a evita riscurile asociate cu hipertensiunea arterială și alte probleme cardiovasculare, renunțarea completă la sare poate avea consecințe negative semnificative asupra sănătății.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu