e-Factura intră în vigoare din 2024. Ministrul Boloș a prezentat planul României în războiul cu evaziunea fiscală

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a participat la conferința de presă pe tema implementării e-Factura. Acesta a fost însoțit de experți ANAF și STS.

De la 1 ianuarie 2024, toate companiile din România trebuie să se înroleze în sistemul Ro e-Factura. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a susținut o conferință de presă referitoare la acest subiect unde a explicat ce ne așteaptă începând cu anul următor. 

„Această conferință de presă, după cum ați intuit-o, este despre cel de-al doilea zero dedicat toleranței zero față de evaziunea fiscală. Planul să știți că nu este unul răzleț, este un plan pentru toleranță zero față de evaziunea fiscală, complex, articulat, integrat și are în vedere următoarele etape de la care nu abdic:

- introducerea modulului e-Factura în data de 1 ianuarie 2024. Acesta este și obiectul conferinței de presă de astăzi, vital pentru țară

- declararea în vamă începând cu data de 1 ianuarie 2024 a tuturor mărfurilor care provin din achiziții intracomunitare

- introducerea decontului de TVA precompletat cu data de 1 iulie 2024

- introducerea raportării datelor contabile în SAF-T obligatorie cu data de 1 iulie 2024

- introducerea modulelor antifraudă fiscală pentru e-Factura, e-Casa de marcat electronică, e-Transport.

- introducerea sigiliului electronic al mărfurilor cu data de 1 iulie 2024

- introducerea scanerelor în vămi începând cu trimestrul I al anului 2024", a spus ministrul Finanțelor. 

2. Sursa foto... (ioan-marcel-bolos-despre-pensii--salarii-si-drepturile-de-asistenta-sociala-am-spus-si-spun-de-atatea-ori-ca-nu-putem-sa-ne-intindem-mai-mult-decat-ne-este-plapuma-_59293400.jpg)

„Nu există cale de întors!"

„De ce modul e-Factura este primul? Pentru că este dedicat celui mai important impozit pe consum gestionat de bugetul de stat al României de care depinde acest modul și ca să aveți date despre relevanța acestui modul, TVA-ul pe anul 2023 l-am încheiat cu încasări de 104 miliarde de lei. În anul 2024 ne-am propus 115 miliarde de lei și din combaterea evaziunii fiscale, cu ajutorul modului e-Factura și a modului de combatere a evaziunii fiscale, încă 5 miliarde de lei, deci o sarcină grea pentru noi de 120 miliarde de lei.

În al doilea rând, în jurnalul oficial al Uniunii Europene, decizia de punere în aplicare a modulului e-Factura a fost publicat pe data de 25 iulie 2023, este decizia 1553/2023 și modulul e-Factura se implementează, potrivit acestei decizii, fără echivoc, cu data de 1 ianuarie 2024. Nu există cale de întors! Este decizia Comisiei Europene. Nu se pune problema amânării!

Suntem țara cu cea mai mare evaziune fiscală!", a spus Marcel Boloș. 

Mesaj pentru evazioniști

„După controlul Curții Constituționale asupra legii privind combaterea infracțiunilor economico-financiare de care depinde soarta a peste 7,5 miliarde de lei, (...) se pleacă pe principiul amenzilor contravenționale unde prima dată primești mustrare, avertisment și după aceea amendă. Exact așa este și în această lege.

Atenție pentru evazioniști! Pentru prejudicii aduse în domeniul TVA de peste 1 milion de lei, pedepsele sunt între 7 și 15 ani de închisoare. Nu există plata prejudiciului pentru pedepse mai mari de 1 milion de euro, există pedeapsa aspră, așa cum face și Comisia Europeană cu bugetul Uniunii Europene. Aceasta este pedeapsa și la infracțiunile săvârșite în legătură cu bugetul Uniunii Europene.", a spus Marcel Boloș la conferința de presă pe tema implementării e-Factura. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel