Analistul financiar Iancu Guda a vorbit despre suma primită de România din partea Uniunii Europene pentru a contrabalansa criza provocată de coronavirus.
Analistul financiar Iancu Guda a vorbit despre suma primită de România din partea Uniunii Europene pentru a contrabalansa criza provocată de coronavirus, la Digi 24.
„Înainte să judecăm dacă sunt sau nu fondurile suficiente, ar trebui să spunem un foarte mare mulțumesc. Dimensiunea acestor fonduri la economia noastră se ridică la aproape 10% și este o sumă fără precedent dată țărilor din Uniunea Europeană. Nu este nici măcar ca planul Marshall, este un plan fără grad de comparație cu orice altă intervenție făcută în istoria UE și cu atât mai mult în cazul nostru, al României", a explicat analistul financiar Iancu Guda, pentru Digi 24.
„Avem, practic, undeva la 10% din Produsul Intern Brut oferit de UE. Sigur, o parte din bani sunt și împrumutați, dar o bună parte o reprezintă granturi nerambursabile. Aș dori să subliniez aceste idei. Prima este ajutorul fără precedent în istoria Europei, ceea ce arată gravitatea acestei probleme. A doua este o pondere foarte ridicată de resurse financiare nerambursabile. Acești bani nu există din neant, nu s-au făcut cadou, cineva va trebui să plătească", a continuat analistul.
„Nu există prânz gratuit", este o vorbă economică, subliniază Guda. „Deci, acești bani vor fi plătiți indirect sub forma inflației sau sub forma unor contribuții pe care le vom simți în viitor, dar efectul acestor bani", a explicat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu