Cresc diferențele de trai dintre propulațiile nordice și cele sudice, subliniază secretarul general ONU.
Umanitatea se confruntă cu o „furtună perfectă” de crize care măresc inegalitățile dintre emisfera nordică și cea sudică, avertizează secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres. Conform The Guardian, această diferență nu este doar „inacceptabilă din punct de vedere moral”, ci și periculoasă. Astfel, pacea și siguranța nu sunt garantate într-o lume tot mai conflictuală.
Crizele globale pe plan alimentar, financiar și energetic au fost amplificate de războiul din țara vecină, Ucraina, lovind tocmai în țările care abia se recuperau după pandemie și se confruntă cu schimbări climatice. Din păcate, spune Guterres, o parte din progresul făcut de țările în convergență a fost dat înapoi.
„Inegalitățile continuă să se adâncească în interiorul țărilor, însă acum ajung să divizeze și mai mult Nordul și Sudul, punând în pericol lumea din punct de vedere al păcii și securității”, spune Antonio Guterres. Cea mai mare problemă este că crizele adâncesc diferențele dintre bogați și săraci, a adăugat el.
„Ce mă îngrijorează este faptul că este o furtună perfectă. Toate crizele contribuie la o creștere abruptă a inegalității din lume și cele mai vulnerabile grupuri de oameni suferă o deteriorare serioasă a calității vieții”, mai zice secretarul general al ONU.
Totuși, dintre toate crizele, cea mai apăsătoare este cea climatică. „Este problematic faptul că războiul din Ucraina a distras atenția de la schimbările climatice. Trebuie să facem tot ce ne stă în putință să readucem în vârful ierarhiei nevoia de a acționa împotriva problemelor climatice. Însăși specia umană este amenințată”, a argumentat Guterres.
India a impus vineri interzicerea plasticului de unică folosinţă, de la paiele pentru băuturi la pachetele de ţigări, pentru a combate poluarea tot mai mare într-o ţară ale cărei străzi sunt pline de deşeuri, scrie CNN.
Anunţând interdicţia, guvernul a respins cererile companiilor din industria alimentară, a băuturilor şi a bunurilor de consum de a amâna restricţia pentru a evita perturbările.
Deşeurile de plastic au devenit o sursă semnificativă de poluare în India, a doua cea mai populată ţară din lume.
Creşterea economică rapidă a alimentat cererea de bunuri care vin cu produse din plastic de unică folosinţă, cum ar fi paiele şi tacâmurile de unică folosinţă.
Însă India, care utilizează anual aproximativ 14 milioane de tone de plastic, nu dispune de un sistem organizat de gestionare a deşeurilor de plastic, ceea ce duce la aruncarea pe scară largă a deşeurilor.
Străzile din toate oraşele sunt pline de produse din plastic uzat care, în cele din urmă, blochează canalizările, râurile şi oceanele şi ucid animalele. Interdicţia include paiele, tacâmurile, beţişoarele pentru urechi, foliile de ambalaj, beţele de plastic pentru baloane, bomboane şi îngheţată şi pachetele de ţigări, printre alte produse, a anunţat guvernul premierului Narendra Modi într-o declaraţie.
PepsiCo, Coca-Cola, precum şi companiile locale Parle Agro, Dabur şi Amul au făcut lobby pentru ca paiele să fie exceptate de la interdicţie.
Guvernul a exceptat deocamdată pungile de plastic, dar le-a cerut producătorilor şi importatorilor să mărească grosimea pentru a promova reutilizarea. În afară de companiile de produse alimentare şi băuturi şi de bunuri de consum, producătorii de plastic s-au plâns şi ei de interdicţia care, spun ei, nu le-a oferit timpul necesar pentru a se pregăti.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News