EXCLUSIV  E INCREDIBIL. Cum se vor organiza alegerile locale. NU există procedură de dezinfecție, nu s-a gândit nimeni cum va fi identificat votantul cu MASCA pe față!

Alegerile locale din 27 septembrie vor avea loc, ne dau asigurări politicienii și președintele. Secțiile de votare vor fi dezinfectate ”riguros”, dar nu există o procedură pentru asta. Alegătorul va purta mască, dar nu se știe cum se va face validarea identității că este aceeași peroană din buletin. Se va respecta distanțarea de 1,5 metri în secție, dar nu s-a luat în calcul evitarea aglomerației în afara secției de vot, dacă se vor forma cozi. Nu s-a făcut o simulare a procesului de vot în contextul măsurilor generate de pandemie, dar se știe că nu va fi prelungit programul de votare, ca-n diaspora, nici nu vor fi suplimentate secțiile de votare. 

La mijlocul lunii august, DCNews.ro a trimis o solicitare către AEP pentru a afla răspunsuri la întrebări legate de procesul de votare, în context pandemic. 

Conform răspunsului Autorității Electorale Permanente, ”igiena și dezinfecția localurilor de vot se asigură de Ministerul Sănătății”, cel care asigură și materialele dezinfectante pentru secțiile de votare. 

Din răspunsul primit, aflăm că ”Nu este reglementată o procedură de dezinfecție a secțiilor de votare”

Măști GRATUITE pentru alegători, la alegerile locale

În ceea ce privește persoanele din secțiile de votare, membrii, personal auxiliar, persoane acreditate, delegați acreditați, operator calculator, personal de pază, dar și ”ALEGĂTORII” ”pot primi, în mod GRATUIT, materiale de protecție sanitară, în condițiile stabilite de Guvern.

Fiecare membru al biroului electoral al secției de votare ar trebui să primească câte 5 măști de protecție și câte cinci perechi de mănuși. Personalul de pază, în schimb, primește o singură mască. La fel și personalul tehnic. 

Cu privire la alegători, aflăm că, instituțiile prefectului, prin personalul tehnic al birourilor electorale ale secțiilor de votare, asigură ”distribuirea unei măști de protecție fiecărei persoane acreditate, delegat acreditat, și ALEGĂTOR care se prezintă la secția de votare”.

Pentru igiena și dezinfecția localurilor de vot, pentru materialele dezinfectante din secțiile de votare, precum și pentru materialele de protecție sanitară, a fost alocată suma de 19.076 de mii de lei

Cum este recunoscut alegătorul cu mască? Cum va fi împiedicată aglomerația în spațiul deschis (acolo unde nici nu se poartă mască), la intrarea în secțiile de votare? 

Cu privire la cozile care se vor forma din cauza procedurilor greoaie generate de pandemie, întrebată ”Cum se va împiedica formarea cozilor la secțiile de votare, chiar și-n spații deschise?”, AEP ne-a răspuns că legislația aplicabilă alegerilor locale din anul 2020 nu include prevederi exprese în această situație. 

De asemenea, legislația nu are un răspuns cu privire la următoarea întrebare: ”Cum se va face recunoașterea facială a votantului, dacă acesta va purta mască? Cum se confirmă că identitatea este cea de pe buletin?”. 

În plus, din răspunsul AEP, aflăm că nu a fost efectuată o simulare pentru a vedea câți oameni pot vota efectiv, în actualele condiții pandemice. ”Precizăm că nu a fost efectuată o simulare referitoare la timpul necesar parcurgerii procedurilor specifice exercitării dreptului de vot la alegerile locale din luna septembrie” ne-a precizat AEP. 

Dacă s-ar fi făcut această simulare, s-ar fi aflat de cât timp este necesar pentru ca alegătorilor să nu le fie îngrădit dreptul de a vota. În acest context, am întrebat dacă s-ar fi luat în considerare prelungirea timpului de vot.

Pentru diaspora da, pentru România ba

Știm că-n diaspora, programul de votare la secțiile din străinătate s-a putut prelungi la alegerile prezidențiale până la ora 23.59, în cazul în care, în momentul în care trebuiau să fie închise secțiile, existau persoane în secții sau la coadă pentru a vota. 

AEP ne răspunde, conform legilor în vigoare, că ”nu prevede posibilitatea prelungirii programului de votare”. 

În acest context, secțiile de votare din țară rămân fixe. Deci nu are în vedere nici suplimentarea secțiilor de votare. 

AEP ne mai precizează, că, în planul Guvernului, sunt prevederi de organizare precum: menținerea distanței fizice de 1,5 metri, asigurare și montare a recipientelor unde se aruncă mănuși și măști folosite, aerisirea ”frecventă” și dezinfecția riguroasă a încăperilor, marcarea distanței de 1,5 metri între persoanele ce intră să-și exercite dreptul de vot, etc.

Printre aceste precizări, apare și următoarea: ”organizatorii vor trebui să își dezinfecteze mâinile după fiecare contact cu persoanele care votează și trebuie să își schimbe masca la cel mult 4 ore sau ori de câte ori este nevoie”. 

Răspunsul complet, în galeria foto. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel