E oficial! Concediul menstrual a fost introdus prin lege! Prima țară care acordă femeilor o zi liberă pe lună

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Concediul menstrual a fost aprobat prin lege pentru prima oară în Europa.

Femeile care se confruntă cu dureri în perioadă delicată a lunii vor putea solicita angajatorilor o zi liberă. Pachetul de măsuri are mai multe prevederi care vizează protejarea și ușurarea vieții femeilor. A fost dată aprobarea finală din partea Parlamentului spaniol pentru legea care le va da dreptul femeilor să își ia o zi liberă în cazul în care se confruntă cu dureri în perioada menstruală, potrivit Digi24. „Este o zi istorică pentru progresul feminist”, a scris pe Twitter ministrul Egalității, Irene Montero, înainte de vot.

Această decizie poate fi considerată o sabie cu două tăișuri. Unul dintre cele mai mari sindicate din țară, UGT, a explicat că există îngrijorări declanșate de faptul că angajatorii care nu își doresc să acorde acest tip de concediu să ia decizia de a nu angaja deloc femei.

Spania este prima țară europeană care a promovat o legislație de acest fel și este una dintre puținele țări din lume care a preluat această măsură după exemplu Japoniei, Indoneziei sau Zambiei, integrând-o în legislație.

Concediul menstrual devine legal

Concediul menstrual face parte dintr-un pachet mai amplu de măsuri dedicate femeilor. O altă prevedere ar presupune extinderea accesului la avort în spitaele publice din Spania. În sistemul public de sănătate, în prezent, se practică mai puțin de 15% din întreruperile voluntare de sarcină. Motivul pentru care se întâmplă acest fenomen este legat de obiecțiile de conștiință evocate de medici.

Întrerupere de sarcină fără acordul părinţilor

Același proiect de lege le va permite minorelor de 16 și 17 ani să poată solicita o întrerupere de sarcină fără a fi nevoite să primească permisiunea părinților, revenind astfel asupra unei obligaţii instaurate de un precedent guvern conservator în 2015. Chiar dacă că avortul a fost dezincriminat în Spania în 1985 și ulterior legalizat în 2010, femeile care iau decizia de a trece prin această procedură se lovesc încă de extrem de multe obstacole, din cauza credințelor extrem de adânc înrădăcinate cu privire la acest subiect, dar și din cauza faptului că Spania este o țară cu o puternică tradiție catolică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel