E oficial. Studenții nu mai pot cumpăra bilete de tren cu reducere. Funcția a fost eiminată de la ghișeu

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Ghişeul Unic de Vânzări are funcţia de vânzare cu reducere pentru studenţi blocată de la sistemele de procesare a plăţilor operatorilor. Patru companii de transport feroviar persoane refuză să elibereze titluri de călătorie cu reducere pentru studenţi, pe motiv că normele metodologice aferente Legii învăţământului superior nr. 199/2023 nu au fost publicate, informează duminică Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF).

"La începutul zilei de 3 septembrie 2023, în condiţiile boicotului unora dintre operatorii de transport feroviar de călători (aflaţi sub contract de servicii publice cu Statul Român) vânzarea titlurilor de călătorie cu reducere 90% pentru studenţi este posibilă doar la Regio Călători. Operatorul InterRegional Călători vinde cu o reducere de 50%, conform prevederilor legale care nu mai sunt în vigoare, iar operatorii CFR Călători, Transferoviar Călători, Softrans şi Astra Trans Carpatic refuză să elibereze titluri de călătorie pentru studenţi cu reducere. În aceste condiţii, şi Ghişeul Unic de Vânzări (bilete.infofer.ro) are funcţia de vânzare cu reducere pentru studenţi blocată (de la sistemele de procesare a plăţilor operatorilor)", spun reprezentanţii ARF.

În noile condiţii ale Legii învăţământului superior nr. 199/2023, reducerea acordată studenţilor la călătoria cu trenul a fost extinsă la 90%, de la 50%, iar vârsta până la care aceasta se acordă a fost majorată la 30 de ani.

"Aşa cum anunţam şi în zilele anterioare, de la 3 septembrie 2023, Legea 199/2023 îşi produce efectele în privinţa drepturilor de călătorie a studenţilor. Odată cu intrarea în vigoare a viitoarelor norme se vor aplica procedurile prevăzute în acel act normativ privind verificarea identităţii beneficiarilor", a afirmat preşedintele ARF, Ştefan Roşeanu.

Acesta citează prevederile art. 4, alin. (6) din Regulamentul privind transportul pe căile ferate din România, aprobat prin Ordonanţa Guvernului nr. 7/2005 potrivit căruia: "Operatorii de transport feroviar pot acorda facilităţi sau reduceri tarifare pe baza prevederilor unor acte normative numai dacă autoritatea, agentul, respectiv persoana juridică ce a solicitat facilitatea sau reducerea asigură compensările aferente".

Totodată, în Normele uniforme călători 6 aprobate prin OMT 655/2007, se stipulează: "6.1. Operatorul de transport feroviar public de călători va acorda facilităţile prevăzute de actele normative, cu respectarea prevederilor instrucţiunilor de aplicare, a normelor de aplicare sau prin încheierea de convenţii conform prevederilor legale în vigoare. 6.2. În cazul în care nu se asigură compensările până la nivelul tarifului de transport de către autoritatea, agentul, respectiv organizaţia care a solicitat reducerea, potrivit prevederilor actului normativ, operatorii de transport feroviar public de călători pot dispune măsuri pentru urmărirea încasării datoriei de la cel care trebuie să o achite şi încetarea derulării contractelor privind transporturile respective".

Șeful ARF spune că reducerea ar avea acoperire legală ca să fie acordată în continuare 



Şeful ARF menţionează că în cadrul Contractelor de Servicii Publice încheiate de fiecare operator cu Autoritatea pentru Reforma Feroviară, în numele statului român, la Anexa 3, se prevede clar facilitatea de călătorie pentru studenţi de 50% la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a.

"Deci, chiar şi în condiţiile unei confuzii de aplicare a legislaţiei în vigoare, reducerea de 50% trebuia acordată în baza unui contract încheiat între operator şi autoritatea publică. Dacă se invocă lipsa cadrului legislativ pentru această speţă, ar trebui să ne întrebăm care este cadrul legislativ pentru gratuitatea la elevi (care are un proces legislativ similar, iar normele de aplicare a Legii nr. 198/2023 nu sunt aprobate şi publicate în Monitorul Oficial nici în acest caz). Sperăm ca această situaţie să se remedieze urgent pentru a nu pedepsi cetăţeni români pentru simplul motiv că unii au probleme în citirea şi interpretarea legii", a precizat Ştefan Roşeanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel