EXCLUSIV  Cutremur cu energia electrică și gazul. E.ON, situație financiară. Bombă cu ceas pentru milioane de români! Riscăm să ne încălzim, suflând în palme, la iarnă. Avem documentul

Fotografie de la Patrycja Grobelny: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/metal-metalic-de-metal-casa-12034871/
Fotografie de la Patrycja Grobelny: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/metal-metalic-de-metal-casa-12034871/

Bombă cu ceas pentru milioane de români! 

Situația financiară dificilă a societăților din grupul E.ON și negăsirea de soluții din partea statului român ne poate duce la situația în care, la iarnă, să ne încălzim suflând în palme. Sursele DC News spun că dacă își vor depune licențele, fiind în pragul falimentului, în câteva luni, România va fi în colaps total.

Conducerea E.ON a informat deja Guvernul privind această situație și cere, de urgență, găsirea unor soluții.

E.ON România, acționar majoritar al furnizorului de energie electrică și gaze naturale E.ON Energie România S.A., aduce în atenția guvernanților situație financiară, extrem de critică, cu care se confruntă ca urmare a deficitului de numerar extraordinar, starea de fapt având implicații deosebit de grave asupra siguranței în aprovizionarea consumatorilor finali din România.

Grupul E.ON România este total vulnerabilizat de efectul coroborat al creșterii galopante a prețurilor la energie pe componenta angro a pieței și modul de implementare a soluțiilor legislative care au condus la întârzieri semnificative în efectuarea plăților aferente schemei suport către societatea de furnizare și, pe de altă parte, la probleme în fluxul de numerar al Delgaz Grid S.A. prin decizia politică de înghețare a tarifelor de distribuție pe anul în curs. 

Starea de fapt a dus la strângerea unui datorii de 2,6 miliarde de lei, în creștere cu 1,9 miliarde de lei față de luna decembrie 2021. La această sumă se adaugă facilități de emitere scrisori de garanție în valoare de 665 milioane lei pentru garantarea livrărilor de energie electrică și gaz din sezonul rece și a investițiilor în rețeaua de distribuție.

Această evoluție a datoriilor financiare indică o degradare accelerată a solvabilității societăților, cu impact semnificativ în posibilitatea de finanțare adițională de pe piața bancară. Gravitatea situației descrise are ca afect și creșterea ratei de dobândă aferente acestor împrumuturi, înregistrându-se o creștere de peste 250% într-un orizont de timp de opt luni.

Ambele societăți sunt grevate de riscul a-și atinge limita maximă de contractare de împrumuturi în termen de două luni, cu consecințe extrem de grave, după cum urmează:

1. imposibilitatea asigurării, în condiții optime, a furnizării energiei electrice și a gazelor naturale către consumatoriin din portofoliul propriu, în special în contextul apropierii sezonului rece ce presupune o creștere generalizată a consumurilor.

2. imposibilitatea operării, în condiții de siguranță și securitate, a rețelelor de distribuție, respectiv întreruperi în furnizarea energiei electrice și a gazelor naturale către consumatori.

3. imposibilitatea asigurării consumului tehnologic - gaze naturale și electricitate - și inducerea de dezechilibre majore în sistemele de transport energie electrică și gaze naturale.

4. imposibilitatea returnării împrumuturilor contractate și, prin aceasta, afectarea întregului sector bancar, aflat astăzi aproape de o expunere maximală față de sectorul energetic.  

5. imposibilitatea continuării activității în condiții normale (plăți salariale, plăți către furnizorii de energie electrică și gaze naturale, contractori etc).

Delgaz Grid S.A. a înregistrat, în primele șase luni, o pierdere financiară netă de 220 milioane lei, iar E.ON Energie România, 250 milioane lei, conform surselor DC News

Deteriorarea situației financiare a celor două societăți este fără precedent. Starea de fapt este exclusiv rezultatul efectelor crizei energetice și a limitărilor date de cadrul legislativ și de reglementare neadaptate de situația de criză actuală. 

Pentru finalul anului, în condițiile prețurilor curente la energia electrică de peste 2.200 lei/MWh, și la gaze naturale peste 1.000 lei/MWh, pierderile financiare ale E.ON România se vor dubla.

Conducerea E.ON România a transmis Guvernului României că solicită de urgență găsirea unor soluții comune care să asigure sustenabilitatea financiară a companiilor de sector, pe următoarele coordonate:

1. revizuirea schemelor de sprijin instituite prin OUG 118/2021, respectiv OUG 27/2022, astfel încât să se asigure posibilitatea recuperării integrale a costurilor furnizorilor cu contractarea surselor de energie necesare acoperirii consumului portofoliului de clienți.

2. debirocratizarea procesului de decontare a sumelor datorate furnizorului pentru a evita apariția unor blocaje în lanțul de aprovizionare cu energie către consumatorul final.

3. revizuirea schemei de suport prin delimitarea bazinului de clienți eligibili și alocarea țintită a ajutoarelor exclusiv către consumatorii vulnerabili cu venituri reduse, respectiv către industriile esențiale care înregistrează consumuri mari de energie.

CONSULTĂ AICI DOCUMENTELE 1 și 2

E.ON Energie România, membră a Grupului german E.ON, este furnizor integrat de gaze naturale, electricitate şi soluţii energetice având un portofoliu variat format din circa 3,4 milioane de clienţi, atât rezidenţiali, cât şi companii şi municipalităţi. Grupul E.ON este unul dintre liderii pieţei de energie, având în România o prezenţă consolidată de-a lungul a 17 ani. De la intrarea pe piaţa din România, E.ON a investit peste 1,9 miliarde de euro, în principal în modernizarea reţelelor. Totodată, valoarea contribuţiilor virate la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la 2,7 miliarde de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel