Regina Elisabeta a II-a, în vârstă de 96 de ani, care se confruntă cu probleme de mobilitate fizică, îl va primi pentru prima dată pe viitorul prim-ministru al Marii Britanii, săptămâna viitoare, la reşedinţa sa Balmoral din Scoţia, unde se află în prezent suverana, în locul tradiţionalei întâlniri ce ar fi trebuit să aibă loc la Palatul Buckingham din Londra.
Din cauza dificultăţilor sale tot mai mari de deplasare, presa din Regatul Unit îşi punea întrebări despre o eventuală întoarcere a suveranei - cu o longevitate fără egal pe tronul ţării - la Londra cu ocazia anunţării, luni, a politicianului care îl va înlocui pe Boris Johnson în funcţia de prim-ministru al ţării, potrivit Agerpres.
Şefa diplomaţiei britanice, Liz Truss, este considerată mare favorită la câştigarea alegerilor interne organizate de Partidul Conservator, aflat la putere, în faţa fostului ministru de Finanţe Rishi Sunak.
Palatul Buckingham a confirmat miercuri că procedura extrem de codificată ce înconjoară schimbarea prim-ministrului ţării va fi modificată. Marţi, Boris Johnson va sosi primul la Castelul Balmoral, unde regina îşi petrece de obicei sfârşitul verii, pentru a-şi prezenta oficial demisia.
El va fi urmat de înlocuitorul său în funcţia de prim-ministru, a precizat un purtător de cuvânt.
Această decizie a fost prezentată ca o manieră de a facilita organizarea transferului de putere şi activităţile de pe agenda prim-ministrului, evitând modificările de ultim moment.
În contextul gravei crize ce afectează costul vieţii zilnice şi provoacă greve inedite după anii 1980, când Margaret Thatcher se afla la putere, dar şi al războiului din Ucraina, acesta va fi primul contact formal între regina Elisabeta a II-a, şeful statului britanic, şi cel de-al 15-lea prim-ministru din timpul domniei sale.
Suverana acordă o audienţă săptămânală şefului "Guvernului Majestăţii Sale", care are loc în principal prin telefon de la începutul pandemiei de COVID-19 în 2020. De atunci, suverana s-a retras la Castelul Windsor, situat în periferia vestică a Londrei, unde soţul ei, prinţul Philip, a murit în aprilie 2021 cu puţin timp înainte de a împlini vârsta de 100 de ani.
După o noapte petrecută la spital în urmă cu aproape un an pentru realizarea unor examene medicale a căror natură nu a fost niciodată precizată, regina britanică se arată tot mai rar în public din cauza problemelor sale de deplasare. Ea a delegat o parte tot mai consistentă din atribuţiile sale către fiul ei cel mare, prinţul Charles, care a pronunţat în luna mai în locul suveranei, pentru prima dată, tradiţionalul "Discurs al Tronului" în Parlamentul de la Londra, una dintre funcţiile sale protocolare esenţiale.
La începutul lunii iunie, britanicii au celebrat timp de patru zile cei 70 de ani de domnie ai reginei Elisabeta a II-a, care a devenit cel mai vârstnic monarh în exerciţiu din lume. Suverana a fost aproape absentă de la acest Jubileu de Platină, arătându-se în public doar de două ori, cu ocazia unor scurte prezenţe în balconul oficial al Palatului Buckingham, când a fost ovaţionată de zeci de mii de persoane reunite în centrul Londrei pentru a o saluta pe regină, care rămâne extrem de populară.
În schimb, câteva săptămâni după aceea, regina Elisabeta a II-a a avut mai multe apariţii publice în Scoţia, prezentându-se zâmbitoare şi deplasându-se cu ajutorul unui baston cu ocazia unei parade a forţelor armate la Edinburgh, la sfârşitul lunii iunie.
Regina a fost primită în ziua următoare de prim-ministrul scoţian Nicola Sturgeon, care anunţase cu puţin timp înainte intenţia de a organiza un nou referendum pentru independenţa Scoţiei. Suverana a fost filmată atunci fără baston, un fapt devenit ulterior foarte rar în timpul apariţiilor sale publice.
Citește și:
Un expert regal a negat afirmațiile potrivit cărora Prințul Charles „devineprinț regent” pe fondul sănătății șubrede a Reginei. Monarhul, în vârstă de 96 de ani, a suferit de probleme de mobilitate în ultima vreme, care i-au impus să se retragă de la unele apariții publice și să folosească un baston. Ca urmare a sănătății mamei sale, Prințul Charles, în vârstă de 73 de ani, și-a asumat unele dintre responsabilitățile sale, inclusiv deschiderea de stat a Parlamentului în mai.
Potrivit presei britanice, acest lucru a provocat speculații conform cărora moștenitorul intră într-un rol de prinț regent, care implică acționarea efectivă ca monarh în absența șefului statului, scrie Daily Mail. Dar comentatorul regal Richard Fitzwilliams a spus pentru Express că orice astfel de afirmații sunt „bârfe” și spune că Regina este „total alertă din... Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci