Se zice că e bine să spălăm ouăle înainte de a le pune la fiert. Dar oare ajută cu adevărat? Părerile sunt împărţite.
Ouăle sunt printre cele mai consumate produse alimentare, peste tot în lume. Se regăsesc în foarte multe mâncăruri și este recomandat a fi consumate în orice formă, deoarece conţin nutrienţi benefici pentru sănătatea organismului. Sunt bogate în proteine cu o valoare biologică înaltă, grăsimi, vitamine si minerale.
Multă lume preferă mai mult ouăle de casă deoarece au un alt gust și o altă nuanță faţă de cele din magazin. Însă cei care preferă ouăle de curte se întreabă dacă trebuie să spele ouăle înainte de a le depozita în frigider sau nu. Specialiștii sunt de părere că ouăle nu trebuie spălate înainte de a fi depozitate în frigider. Iar pentru acest lucru s-a găsit și o explicație.
Nutriționistul Elena Solomatina a menționat faptul că înainte de a pune ouăle în frigider, acestea nu trebuie spălate. Aceasta spune că pe coaja ouălelor ar putea fi salmonela. Pentru a se proteja împotriva acesteia, ouăle au o peliculă naturală specială. Dacă ouăle sunt spălate, acest strat de protecție dispare și va deschide „ușa din față pentru o posibilă salmonela”, spune nutriționistul Elena Solomatina pentru 9AM. Este important de știut că atunci când o găină face un ou, acesta capăta un înveliş aproape imperceptibil numit cuticul. Cuticulul se comportă ca o barieră naturală şi împiedica germenii şi bacteriile să pătrundă prin coaja în ou. Lăsând ouăle nespălate, aceasta barieră naturală rămâne intactă. Producătorii comerciali sunt obligaţi, prin anumite norme, să spele toate ouăle înainte de livrare, de aceea ouăle cumpărate din magazin sunt atât de curate. Totodată, trebuie să ținem cont și de termenul de valabilitate al ouălelor. De exemplu, ouăle fierte tari pot fi păstrate timp de o jumătate de lună. Însă dacă le speli, acestea vor rezista doar trei zile. Ouăle fierte fără coajă, chiar și cu coajă, se păstrează timp de 2-3 zile. Perioada de valabilitate a salatei cu ouă tocate este de o zi. Pe cât de benefic este acest produs, pe atât de periculos, deoarece ouăle se alterează destul de ușor dacă nu sunt păstrate în condițiile necesare.
Dacă produceţi ouă pentru gospodăria proprie, aveţi mai mult control asupra manevrării ouălor. Curăţarea lor cu o cârpă uscată va elimina penele şi pământul. Şi dacă vă confruntați cu ocazionalul ou “murdar”? Atunci se poate spăla, cu condiţia să fie ţinut în frigider şi să fie consumat înaintea ouălor care nu au fost spălate. Ouăle sunt adesea depozitate în frigider pentru a încetini descompunerea, iar refrigerarea lor este o practică obişnuită. Însă, în multe alte ţări, ouăle sunt păstrate la temperatura camerei şi niciodată refrigerate, explică specialiștii Agroland, citând experți internaționali.
Un singur ou conține 6 grame de proteine complete, adică toți cei nouă aminoacizi esențiali pe care corpul nu-i poate produce. Mai bine de jumătate din cantitate de proteine se regăsește în albuș, care are foarte puține grăsimi și colesterol. Un mic dejun compus din ouă și legume furnizează corpului proteine, fibre, grăsimi bune și carbohidrați buni, menținând astfel senzația de sațietate o perioadă foarte lungă. Tot acest lucru te ajută să eviți gustările hipercalorice dintre mese și să reziști mai ușor tentațiilor culinare de tot felul. Trebuie să știi că ouăle au o valoare nutrițională excepțională, astfel că atunci când mănânci un ou asiguri corpului: proteine de calitate, seleniu, fosfor, colină, vitamina B12 și o mulțime de antioxidanți care mențin sănătatea celulelor. Cercetările arată că nivelul colesterolului bun, numit și HDL, este mai ridicat în cazul persoanelor care obișnuiesc să consume zilnic câte 3-4 ouă. Dar, trebuie să știi că și colesterolul rău (LDL) va avea o valoare crescută în acest caz.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News