Ecaterina Andronescu: De ce ar trebui să țină cont Guvernul

 Ecaterina Andronescu
Ecaterina Andronescu

Ecaterina Andronescu, Președintele Senatului Universității Politehnica din București, este de părere că  Guvernul ar trebui să țină cont de clasamentele internaţionale în care se regăsesc instituţiile de învăţământ superior din România atunci când realizează finanţarea acestora şi când împarte granturile pentru cercetare.

Alegeri prezidentiale 2024

"Unul din cele mai importante rankinguri, este vorba despre Rankingul Shanghai, a clasat anul acesta 29 de domenii ştiinţifice din 12 universităţi româneşti, ceea ce, fără îndoială, este extrem de important pentru noi. În acest ranking, Universitatea Politehnica Bucureşti are şase din domeniile clasificate. Urmează Universitatea Babeş-Bolyai care are cinci domenii clasificate, apoi Universitatea Bucureşti cu trei domenii, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi cu trei domenii şi ASE Bucureşti, de asemenea, cu trei domenii. (...) Cred că acest clasament care ne arată cele 29 de domenii cuprinse în clasamentul Shanghai şi pe care le regăsim în cele 12 universităţi din România ar putea să stea la baza deciziilor pe care ministerul le ia atunci când împarte granturile de cercetare sau atunci când realizează finanţarea universităţilor, pentru că este un clasament obiectiv, el nu se realizează pe baza datelor pe care le trimite universitatea, el se realizează pe baza datelor care sunt indexate în bazele internaţionale de date recunoscute de către toată lumea", a explicat Andronescu, într-o conferinţă de presă, organizată Universitatea Politehnica Bucureşti. 

Ea a adăugat că în acest clasament domeniile chimie şi inginerie chimică se regăsesc în 10 din universităţile româneşti. 

Universităţile din România, regăsite şi în alte clasamente internaţionale

"Din punctul meu de vedere, este o mare durere că este o performanţă extraordinară în domeniile ştiinţifice chimie şi inginerie în cele 10 universităţi şi că industria chimică este departe de a fi satisfăcătoare. Astăzi, din cauza inexistenţei industriei chimice, importăm de o sumă extraordinar de mare, 8 miliarde de dolari, şi exportam înainte de '89 38 de miliarde. Cam aici suntem, din păcate", a spus ea. 

La rândul său, vicepreşedintele Senatului Politehnicii Bucureşti, Anton Hadăr, a afirmat că "este un paradox să ai nouă universităţi din România în poziţii fruntaşe în clasamentul Shanghai în domeniul ingineriei chimice, iar industria chimică să fie practic moartă". 

"Oltchim-ul e prăpădit, combinatele de toate tipurile practic nu mai există, petrochimia e muribundă, ar trebui într-adevăr să fie un semnal de alarmă pentru cei care conduc ţara dar şi, de ce nu, un nou început, pentru că, iată, dovedim că sunt cadre didactice valoroase în România. (...) Am comunicat aceste rezultate domnului ministru al Economiei, domnului ministru al Mediului de afaceri ieri (joi - n.r.) într-o discuţie şi sper să se pornească din nou industria chimică, industria metalurgică", a arătat Hadăr.

Vezi și: Andronescu, în lacrimi la festivitatea UPB: Să cerem ce ni se cuvine. Sigur facem mai multe autostrăzi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel