Fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, a reacționat la greva profesorilor generată de salariile proaste oferite în învățământ.
Ecaterina Andronescu, ministru al Educației între decembrie 2000 și iunie 2003, dar și decembrie 2008 și octombrie 2009, a vorbit în emisiunea Mihaelei Bîrzilă de la Antena 3 despre actuala grevă a profesorilor.
„În primul rând trebuie identificată o soluție fiindcă revolta profesorilor de acum reprezintă o acumulare în timp, o acumulare în care promisiunile au fost multe și realizările au fost puține. Din păcate, consecințele le trăim tot cei care ne uităm la sistemul de învățământ. De ani întregi, fiind salariile foarte mici, nu s-au mai îndreptat spre învățământ cei mai buni din promoțiile din care făceau parte. Ca urmare, avem școli care fac performanță, dar și școli care au o performanță slabă. Trebuie să găsim soluții pentru a rezolva problema.
Eu văd că manifestarea aceasta se explică mai degrabă prin faptul că sistemul nu mai funcționează. Trebuie găsită o soluție. Cred că se poate găsi o soluție, dar adaug că modul în care s-a dialogat în aceste zile a fost cel puțin inabil sau chiar fără respect. Avem o categorie socio-profesională cu salarii mici, așa că măcar respect merită”, a explicat Andronescu.
„Am văzut că domnul Dan Cărbunaru a ieșit după dialogul cu profesorii și a părut că ce au înțeles e că sistemul de învățământ are nevoie de niște ajutoare acordate în două tranșe debutanților. Fără îndoială este foarte puțin și revin la ideea mea cum că profesorii au ieșit în stradă pentru că înțeleg evoluția sistemului din cauza salarizării.
Ce se poate face acum? Eu nu cred că se pot găsi doar soluții de tipul celor pe care le-am auzit până acum, ci trebuie găsită soluția care să rezolve problema sistemului de învățământ. Dacă este o soluție dificilă în momentul actual din cauza bugetului, aceasta poate fi eșalonată. Deci vorbim de o OUG în care să se găsească soluțiile.
Îngrijorarea de care vorbeam la început, și sunt totuși profesor de o viață, se referă la faptul că această grevă a profesorilor este într-un moment extrem de delicat pentru anul școlar. Sunt elevi care termină ciclul gimnazial, ciclul liceal. Toate aceste lucruri ar trebui gestionate într-o atmosferă echilibrată. Citeam că în China, la bacalaureat, se oprește și munca. Este o zi în care oamenii nu mai muncesc pentru a asigura liniștea elevilor care susțin examenul”, a conchis ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu