Ecaterina Andronescu: Să convingem pe toată lumea să închidem acest dosar

Ecaterina Andronescu
Ecaterina Andronescu

Programul Erasmus Plus, cel care vizează educaţia timpurie şi îngrijirea de calitate a copiilor la vârste foarte mici şi cel privind învăţarea limbilor străine sunt cele trei dosare pe care România le are de gestionat în domeniul educaţiei în cele şase luni ale Preşedinţiei române a Consiliului UE, a afirmat marţi ministrul Ecaterina Andronescu.

„Aş începe cu cel legislativ, pentru că este şi cel mai important dintre proiecte - este vorba despre proiectul Erasmus Plus, cum se va numi probabil el, se va numi pentru că deocamdată suntem la etapa la care Consiliul a aprobat o evaluare generală parţială a regulamentului acestui program şi Parlamentul nostru a votat regulamentul acestui program. Comisia acceptă să fie ataşat programului un buget - este propus un buget de 30 de miliarde de euro - , Parlamentul European vrea triplarea bugetului, pentru că cele 30 de miliarde înseamnă dublarea faţă de bugetul anterior, şi sper să ajungem, dacă se va stabili un buget pe durata Preşedinţiei române a Consiliului UE, să declanşăm trialogul pe conţinutul efectiv al acestui program, a spus Andronescu după audierea din CULT.

Potrivit ministrului român al educaţiei, programul Erasmus Plus este mai extins faţă de exerciţiul bugetar anterior, adăugându-se mai multe componente - centre de performanţă pe învăţământul tehnologic, un program nou de realizare de reţele europene universitare, ceea ce în opinia Ecaterinei Andronescu este un pas înainte în conturarea colaborării între universităţile europene. „Într-o discuţie avută înainte de preluarea Preşedinţiei române a Consiliului UE cu comisarul european Tibor Navracsics chiar încercam să vedem dacă nu am putea ca în cadrul acestei componente, în reţelele acestea europene de universităţi, să dezvoltăm programe de licenţă, masterat sau doctorat care să se deruleze în diferitele ţări ale componentelor din reţea, a continuat ministrul român. Din păcate, nu pot fi foarte optimistă, pentru că, pe de o parte Parlamentul, prin comisia din care tocmai am ieşit, prin cuvântul preşedintei, aşteaptă asocierea bugetului ca el să intre în trialog, şi e puţin probabil să avem şansa să elaborăm bugetul pe această perioadă cu multe evenimente, dar sunt extrem de pozitivă pentru celelalte două dosare, care sunt nelegislative şi se vor finaliza cu recomandări, şi pe care sperăm să le aducem în Consiliul din luna mai. Este vorba de dosarul care vizează educaţia timpurie şi îngrijirea de calitate a copiilor la vârste foarte mici. Spun toţi experţii în educaţie şi am spus şi eu aici că aceste achiziţii cognitive la vârste foarte mici sunt foarte importante pentru evoluţia ulterioară a copilului şi ne punem speranţa că vom închide acest dosar. Al doilea dosar vizează învăţarea limbilor străine. România are o experienţă din acest punct de vedere, nu sunt multe ţări care au două limbi în învăţământul obligatoriu şi sperăm să convingem pe toată lumea să închidem acest dosar în luna mai, a mai spus Andronescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel