Dezvăluirea ridică temeri noi de interferențe străine, similare cu cele din 2016.
Publicitate
Echipa de campanie prezidențială a Kamalei Harris a confirmat că a fost avertizată de FBI că a fost vizată de un grup de influență străină, declanșând noi temeri cu privire la interferența acestuia în alegerile din SUA.
Dezvăluirea – raportată de NBC – a venit după ce echipa lui Donald Trump a susținut că a fost hack-uită într-o tentativă de phishing prin e-mail. Suspectat ar fi fost Iranul.
FBI a confirmat într-o declarație că investighează tentativele de hacking străin împotriva echipelor de campanie.
Grupul Kamalei Harris a insistat marți că măsurile sale de securitate cibernetică au împiedicat ca sistemele să fie piratate.
"Avem măsuri robuste de securitate cibernetică în vigoare și nu suntem conștienți de nicio încălcare a securității sistemelor noastre care rezultă din aceste eforturi", a declarat campania pentru NBC.
Dar confirmarea avertismentului FBI a evocat amintiri din campania din 2016, când se credea că Rusia a spart sistemul de e-mail al Partidului Democrat într-un efort de a destabiliza candidatura prezidențială a lui Hillary Clinton și de a-l ajuta pe Trump. Efortul de hacking rusesc a implicat fișiere care au fost date către WikiLeaks, care le-a publicat ulterior.
De data aceasta, biroul a declarat că investighează eforturile de a pirata campania Biden-Harris în perioada dinaintea retragerii lui Joe Biden din cursa prezidențială – electrizând efectiv nominalizarea democrată a lui Harris, vicepreședintele – precum și pe cea a lui Trump, potrivit Washington Post.
Trei membri ai echipei de campanie Biden-Harris au primit e-mailuri de spear phishing concepute pentru a părea legitime, pentru a oferi unui intrus acces la comunicări prin e-mail, a raportat Post.
Nu este clar dacă tentativa de phishing a avut succes, iar răspunsul echipei de campanie Harris a sugerat că personalul vicepreședintelui este încrezător că nimic nu a fost piratat.
În schimb, Washington Post și alte două instituții de știri din SUA – Politico și New York Times – au raportat la sfârșitul săptămânii trecute că au primit fișiere aparent autentice, furate din campania lui Trump. Un purtător de cuvânt al campaniei a declarat sâmbătă că a fost piratată în iunie. Nu este clar dacă fișierele de campanie furate au fost rezultatul unei tentative de hacking aparent reușită.
Se pare că echipa de campanie a lui Trump nu a raportat hack-ul la FBI, din cauza suspiciunii sale față de agenție.
Se înțelege că tentativa de phishing l-a vizat și pe Roger Stone, un aliat de lungă durată al lui Trump, care este acum legat oficial de actuala sa campanie prezidențială.
"Am fost informat de autorități. Câteva dintre conturile mele personale de e-mail au fost compromise", a declarat Stone pentru Washington Post. "Chiar nu știu mai multe despre asta. Și cooperez. Totul este foarte ciudat", a completat el.
Oficialii serviciilor de informații americane au declarat luna trecută că Iranul încearcă să semene discordie și să submineze încercările lui Trump de a recuceri Casa Albă. Iranul a negat acuzațiile.
Noile suspiciuni vin pe fondul speculațiilor că regimul islamic al țării pregătește un atac împotriva Israelului ca represalii pentru asasinarea lui Ismail Haniyeh, liderul Hamas, la Teheran săptămâna trecută, conform The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu