Eclipsă de soare, 14 octombrie 2023. Zonele în care va putea fi văzută

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

O eclipsă de soare va avea loc pe 14 octombrie 2023. 

Pe 14 octombrie 2023, va avea loc un fenomen astronomic impresionant. Luna va acoperi 91% din suprafața Soarelui, moment în care va putea fi observat "inelul de foc", scrie Antena3.ro.

Eclipsa inelară apare atunci când Soarele, Luna și Pământul sunt perfect aliniate, astfel încât doar marginea în formă de inel a Soarelui, care înconjoară Luna, rămâne vizibilă.

Unde va putea fi văzută eclipsa de soare

Acest eveniment astronomic va avea o durată aproximativă de trei ore și va putea fi observat în regiuni precum America de Nord, America de Sud, estul Oceanului Pacific și vestul Oceanului Atlantic.

Următoarea eclipsă totală de Soare, care va fi vizibilă și în România, va fi abia cea din 3 septembrie 2081. Totuși, până atunci, ne vom putea bucura de câteva eclipse inelare de Soare.

VEZI ȘI: O gaură neagră supermasivă care își aruncă jeturile energetice direct spre Pământ, descoperită de NASA

Ce este o eclipsă inelară de soare

O eclipsă inelară de soare este un tip de eclipsă solară care apare atunci când Luna trece între Pământ și Soare, dar dimensiunea aparentă a Lunii nu acoperă complet discul Soarelui. În timpul unei eclipse inelare, marginea exterioară a discului solar este vizibilă sub forma unui inel strălucitor, ceea ce creează un efect spectaculos cunoscut sub numele de "inel de foc".

Acest fenomen se întâmplă din cauza excentricității orbitei lunare. Deoarece orbita Lunii nu este perfect circulară, ci ușor eliptică, distanța sa față de Pământ variază în timpul mișcării sale în jurul planetei. Atunci când Luna se află la o distanță mai mare de Pământ în timpul unei eclipse solare, dimensiunea sa aparentă nu este suficient de mare pentru a acoperi complet Soarele, astfel încât rezultă acest inel de lumină solară.

Eclipsele inelare sunt evenimente rare și spectaculoase în lumea astronomiei și sunt considerate de mare interes de către observatori și cercetători. Pentru a le observa în condiții de siguranță, este important să fie folosit un echipament special de protecție solară, potrivit ChatGPT.

VEZI ȘI: Scurgere supersonică dintr-o stea tânără, surprinsă de telescopul Webb

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel